Skip to content

Victus

M’he llegit Victus en pocs dies. Sóc un lector més aviat ràpid i aquest cop he fet un esforç perquè la novel.la em durés unes quantes nits. Habitualment llegeixo una mitja horeta al llit, abans d’adormir-me, i aquesta estona la reservo per a les lectures que em vénen de gust, gairebé sempre creació. Si no ho hagués fet així, Victus m’hagués fotut enlaire la primera nit que m’hi vaig posar.

Victus és una novel.la històrica d’Albert Sánchez Piñol que té com a escenari la Guerra de Successió i finalitza l’11 de Setembre de 1714, un cop presa la ciutat de Barcelona per l’exèrcit de les Dues Corones. Segons l’autor, és el fruit d’anys de treball i de reescriptura que el van dur, finalment, a escriure-la en castellà, la qual cosa (per sort) no ha provocat les habituals polèmiques i més aviat ha estat rebuda amb un saludable exercici de normalitat i d’interès pel contingut de l’obra.

Com que ja s’han publicat un bon nombre d’entrevistes amb l’autor, crítiques i comentaris, m’estalviaré gustosament de fer-ne una anàlisi literària o estilística. Em limitaré a dir que la novel.la té gruix, densitat, credibilitat, intensitat i una poderosa arquitectura d’històries, personatges i ambients. M’ha agradat molt, i no només perquè qüestiona alguns dels mites sobre l’11 de Setembre, sinó perquè sacseja el lector des del començament fins al final i probablement també (és clar que això l’autor no ho podia preveure) perquè ha aparegut en un moment polític i històric singularíssim. Són dues coses diferents, però difícils de destriar.

Per acabar, comparteixo amb vosaltres un fragment de la part final del llibre. Martí Zuviría, el protagonista, basat en el personatge real de l’ajudant del general Villarroel, reflexiona sobre com han acabat les coses:

“Ese 11 de septiembre nuestro jefe de gobierno, Rafael Casanova, también desempeñó su papel pero no rozó la grandeza de Villarroel. Si yo tuviera un carácter indulgente diría que Casanova fue un personaje más trágico que deplorable, atrapado entre su razón, la razón de estado y la voluntad de lucha de su pueblo.”

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: