Skip to content

Víctimes oblidades

Sense pena ni glòria, un any més ha passat a Lleida el 27 de gener, Dia en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Cap administració no ha considerat necessari afegir-se a la commemoració internacional, instituïda per les NNUU, ni fer memòria de víctimes tan properes com el sabater de Lleida Josep Rodés, que va sobreviure a Dachau; el combatent de la resistència francesa Benito Morelló, mort a Mauthausen, o la mestra Coloma Seròs, supervivent de Ravensbrück i Bergen-Belsen.

Fa un parell de dies, l’historiador Manel López, de la Universitat de Lleida, denunciava aquest oblit i el comparava amb la pervivència de carrers que honoren la memòria d’alguns dels organitzadors del cop d’estat militar de juliol del 36.

Fa una certa vergonya –i potser explica alguna de les anomalies de la lleidatanitat, a principis del segle XXI– que 41 anys després de la mort de Franco, persisteixin aquests desequilibris. Encara sort del projecte impulsat pel grup de la professora Conxita Mir (http://www.victimesguerracivilfranquisme.udl.cat/ ), que fa memòria de totes les víctimes: des dels assassinats a la rereguarda republicana fins als deportats als camps de concentració, passant pels civils morts en els bombardejos.

Manel López s’ha atrevit a proposar una pregunta força pertinent –“¿qui va començar la guerra civil?”–, a partir d’una reflexió de Joan Sales, en una carta enviada a Màrius Torres: “si s’ha produït aquest desbordament anàrquic que no s’esperava ningú és perquè abans hi ha hagut la sublevació feixista. Per pueril que pugui semblar, la pregunta és moralment decisiva”. És exactament el mateix que sempre li havia sentit explicar a l’estimat Víctor Torres. Totes les guerres civils són horribles, però 77 anys després de la finalització de la nostra seria hora de deixar clar –com s’ha fet en tots els països europeus— quin paper van jugar Hitler i els seus aliats i quin paper van jugar els que s’hi van oposar, en defensa de la llibertat.

Publicat el 31 de gener de 2016, a SEGRE

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATSPOLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: