Skip to content

Veu i professionals de la comunicació

NOMÉS UN 7% DE L’ACTIVITAT COMUNICATIVA DEPÉN

DEL LLENGUATGE VERBAL

Hi ha un cert acord, entre els especialistes, sobre el fet que del conjunt de la nostra capacitat comunicativa, un 7% correspon al llenguatge verbal, un 38% a l’aportació informativa de les qualitats de la veu (parallenguatge) i un 55% a la comunicació no verbal. D’entrada, pot estranyar, però si hi pensem ens adonarem que la major part de la informació sobre l’entorn de qualsevol situació comunicativa ens arriba per via no verbal i és a també per aquesta via que negociem i acordem la major part dels afers humans.

En els números 52, 53, 54 i 55 de la revista Àrnica, podeu trobar quatre articles introductoris amb el títol La comunicació no verbal, que vaig publicar-hi l’any 2002. Si us interessa un estudi més detallat sobre parallenguatge, podeu recórrer al segon volum de La comunicación no verbal, una obra cabdal del Dr. Fernando Poyatos, professor de la universitat de New Brunswick.

Si faig referència a la importància de les qualitats de la veu en qualsevol activitat comunicativa (i no diguem ja si es tracta de la veu d’un locutor o presentadora en qualsevol mitjà de comunicació)!) és perquè tinc la impressió que es tracta relativament sovint d’un aspecte desatès.

Hi ha veus que són senzillament desagradables per dedicar-se a aquesta feina, em sap greu de dir-ho, però també hi ha moltes veus (més ben dit, maneres de parlar, d’articular, de ressonar…) que podrien ésser corregides o millorades amb l’entrenament o l’atenció professional.

Per què alguns professionals o mitjans no es preocupen de corregir dèficits que, un cop esmenats, incrementarien notablement la capacitat comunicativa els individus afectats? Probablement per la mateixa raó que alguns professionals o mitjans no es preocupen pas gaire d’incrementar la seua competència expressiva o el seu domini dels recursos d’una llengua.

Icon of acord
Icon of acord (Photo credit: Wikipedia)
Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: