Skip to content

Vallverdú i els 90

Presentació de "Bestiolari" de Josep...
JOSEP VALLVERDÚ

El divendres 5 d’abril l’institut “Màrius Torres”, que és, fins a cert punt, l’hereu de l’històric i únic institut que va tenir Lleida durant anys i panys, homenatjarà l’escriptor Josep Vallverdú. Vallverdú va ingressar als 10 anys en l’antic institut de batxillerat de Lleida, abans de la guerra, però com a la d’alguns altres lleidatans, a la seua família, li va tocar de marxar a Barcelona, l’any 1940. Encara que d’arrels garrigenques i urgellenques, va néixer el 9 de juliol de 1923, al carrer del Carme, ha viscut en diverses poblacions (ara, a l’Espluga de Francolí), però ha conservat sempre una molt intensa vinculació personal, cívica i cultural amb la nostra ciutat. No sé si amb la intensitat que correspondria, perquè la nostra ha estat sempre  una ciutat poc donada al reconeixement personal, però jo diria que Josep Vallverdú és finalment un home força estimat, a Lleida.

Un magistrat del Suprem americà, Oliver Wendell Holmes, explicava l’any 1931, quan va fer 90 anys (els mateixos que té ara Vallverdú), que se sentia com el cavall que ha travessat la línia de meta i que continua trotant (més relaxadament, això sí), sense cap intenció d’aturar-se. Confio que el Pep (Vallverdú) no trobi desencertat aquest símil, ell que ha escrit sempre amb tant d’encert i d’interès sobre els animals que conviuen amb l’home, en els seus llibres.

Com Picasso, als 90 anys, Vallverdú continua escrivint i mantenint una vida activa, en tots els fronts. Ara torna a ser a la carretera, com els Rolling Stones, embarcat en un seguit d’actes de divulgació i de reconeixement. M’agrada mirar-me’l amb aquella mica d’enveja saludable de qui té un amic que no ha trobat pas sempre un camí planer ni fàcil, però que ha menat una vida plena de coherència, de treball i de compromís, i que, després d’haver arribat a la meta dels 90 anys, continua fent el seu camí, i el fa acompanyat, reconegut i estimat.

Per molts anys, Josep, per molts anys!

Publicat a SEGRE el 31 de març de 2013

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: