Skip to content

Un sistema envellit

Si els anomenats “joves líders emergents” se’n van cap als 40 o els superen (Iglesias i Ubasart en tenen 38, Colau 41, Monedero 52) em pregunto on és la generació política dels nascuts entre 1985 i 1995, a Espanya? Segons Pablo Yanguas, un investigador de la Universitat de Manchester, especialitzat en el sistema polític espanyol,

l’edat mitjana dels nostres polítics són  54 anys, el 80% són homes i han ocupat càrrecs de partit o institucionals, durant una mitjana de 23 anys. Ras i curt, significa que la majoria ha dedicat a la política el 80% dels seus anys d’activitat professional.

Per tant –i en això, els sistemes polítics espanyol o català no difereixen gaire–, la política actual està acaparada per persones madures, que l’han convertit en la seua professió i que hi accedeixen a través de la pista de llançament dels partits polítics. I és clar, quan el 80% dels anys d’activitat d’una persona transcorren entre les institucions i els llocs de comandament del seu partit, Pablo Yanguas adverteix que és inevitable que aquesta persona adquireixi una doble personalitat pública. D’una banda, es deurà  als ciutadans i haurà de treballar al seu servei; de l’altra, la seua continuïtat a les llistes dependrà només de la dinàmica interna del seu partit. La pregunta del milió és fins a quin punt és conciliable aquesta identitat doble o –dit d’una altra manera– si el debat polític no acaba, en la pràctica, veient-se delimitat per la necessitat de sobreviure dins l’ecosistema del partit on un hom milita, a fi de continuar ocupant llocs segurs en la llista electoral corresponent.

Sens dubte, la joventut no és per ella mateixa un valor polític, però no és menys  cert que el sistema polític actual resulta decebedor, no funciona, i em sembla legítim i sensat que ens preguntem per què la gran majoria dels ciutadans entre els 18 i els 30 anys hi viuen, en la pràctica, d’esquena, però no necessàriament desentesos ni indiferents al seu anacronisme i la seua paràlisi progressiva.

Publicat a SEGRE el 22 de febrer de 2015

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATSPOLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: