Skip to content

Un país que desinverteix en educació

Professor Calculus!

Alguns professors i professores de secundària m’han explicat la nova fòrmula que l’administració catalana pensa aplicar, amb finalitats d’estalvi, a l’hora de retribuir la feina dels professors i professores interines que substitueixen els seus companys, durant una baixa mèdica, i que sembla que consisteix a abonar-los estrictament les hores de classe que imparteixin.

D’una banda, el nou sistema elimina la retribució durant els períodes de vacances, però el pitjor és que elimina també el pagament d’una part important de la tasca docent: preparació de classes, correcions, tutories amb famílies, reunions de planificació, reciclatge…

He preguntat als meus amics qui assumirà aquesta feina, qui atendrà els alumnes i les seues famílies, com prepararan les classes els interins… i em contesten que l’administració no ha volgut entrar en aquests detalls. Alguns donen per fet que els interins ho acabaran fent sense cobrar o que ho assumiran les direccions dels centres… Tot plegat, em sembla una mica agafat amb pinces…

Retallada sobre retallada –i en el cas de Catalunya, sovint doblades–, si hi sumem l’aplicació de mesures com l’increment d’alumnes per aula i la disminució del professorat de suport per a alumnes amb necessitats especials, el fet és que el sistema educatiu català, que anava fent, no sense algunes mancances, es troba actualment al límit de les seues possibilitats i immers, pel que fa als docents i a una part de les famílies, en un clima de desànim i inquietud força generalitzats.

L’educació primària i secundària no són un aparcament d’infants i nois. Constitueixen un espai essencial de socialització i formació. Continuar afeblint aquest sistema provocarà mancances futures, tant intel.lectuals i educatives com socials i cíviques. Un país que desinverteix en educació és, sense cap mena de dubte, un país que es prepara per a un futur més obscur, socialment més inestable i econòmicament més incert. Com diem o dèiem abans, “hi ha estalvis que foraden les estovalles” i que ens poden acabar sortint molt cars.

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: