Skip to content

Un nou 9N?

Aquesta setmana passada, quan el president va anunciar que aparcava l’acord amb ERC, ICV, EUiA i les CUP, i substituïa la consulta per un procés participatiu, va ser , en paraules d’Antonio Baños, el dia del shock catafilàctic que va deixar aplatats i molts catalans, i que ha trencat (de moment) l’acord entre els defensors de la consulta. Allà on hi havia un 9N ara hi ha un nou 9N amb mancances i interrogants, però amb urnes, paperetes i votants, llevat que el govern espanyol s’empesqui una nova estratagema per impedir que els catalans s’acostin a una urna o surtin al carrer.

 

De fa segles, el mòbil primari de Catalunya ha estat la voluntat de ser i, ara, una voluntat majoritària i diligent de decidir sobre el futur del país i de desobeir, amb la mateixa legitimitat ho van fer les Tretze Colònies de l’Amèrica britànica, un govern central que ha trinxat l’Estatut  i s’ha tancat en banda a qualsevol mena de diàleg. Hi ha en marxa una rebel.lió pacífica, popular i optimista, que ha assolit una satisfactòria internacionalització i un gran  impacte mediàtic. Un cop es recicli el desencís provocat pel canvi de rumb del president, crec sincerament que el que ens caldrà és un 9N al més massiu i radiant possible.  

Ara, com deia l’exprimer ministre francès Balladour, “la política és com l’amor, no suporta la decepció” i, per tant, el 9N hauria d’anar seguit d’unes eleccions en clau plebiscitària prèvies a les municipals de l’any vinent, i aquestes haurien de servir per disminuir l’enorme distància existent entre la composició actual del Parlament i d’altres institucions catalanes, i el que s’intueix (força explícitament) de l’opinió pública manifestada, en els darrers dos anys.

El president no ho ho tindrà  fàcil –alguns dels seus socis preferirien recórrer a la sociovergència com salvavides per surar fins a la fi d’una legislatura amortitzada— però acabarà comptant, d’una manera o d’una altra, amb la complicitat dels partits i dels ciutadans que impulsaran la celebració de l’11N, ni que no sigui en la seua formulació òptima.

Publicat a SEGRE el 19 d'octubre de 2014

 

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATSPOLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: