Skip to content

Un manual de campanya electoral en la Roma republicana

Quint Tul·li Ciceró va ser el germà petit del famós Marc Tul·li Ciceró, i aquest fet  el va condemnar en vida i després de la seua mort, a ser vist a l’ombra del cèlebre advocat i orador, però per això mateix es va convertir (com ha passat entre nosaltres i en els nostres dies) en el més lleial suport  de les ambicions polítiques del seu germà.  Quint va ser autor d’un manual de comunicació política que duu per títol Commentariolum petitionis,  i que va ser escrit i adreçat al seu germà, ni més ni menys que l‘any 65 abans de la nostra era, quan aquest sospesava  la seua candidatura per a l’elecció des dos cònsols o magistrats suprems que s’elegien cada any, en la Roma republicana.

En aquest promptuari de 58 apartats, probablement escrit a petició de Marc, el candidat, perquè circulés entre els cavallers i els nobles romans, Quint fa referència als vicis i a les debilitats dels altres candidats, als mèrits de Ciceró, a la combinació d’agraïment, amistat, esperances i afinitats que porten els homes a donar suport a una candidatura, al seguici del candidat, a les promeses electorals… Una campanya electoral a la Roma republicana es basava essencialment en la sol.licitud del vot, la presència en el fòrum i la proximitat del candidat, les invitacions a espectacles i banquets…  però també (ai as!) en el suborn i el clientel.lisme, que Quint no recomana en cap moment al seu germà. Ciceró era un “homo novus” (us sona això?) i no pertanyia a cap de les famílies de tota la vida; era un magnífic orador, relativament popular entre les classes populars, incorrupte, i, efectivament, va ser un dels  cònsols elegits l’any 63.

El Commentariolum petitionis encara es pot llegir com un esplèndid manual de campanya i com una anàlisi de la situació social i política de l’època. Mereixeria ésser considerat atentament i tal vegada l’acabaríem trobant més útil que algun d’aquests llibrets d’autoajuda empresarial i política que sovintegen en els nostres dies.  

Publicat a SEGRE el 9 de juny de 2013

Share Button
Published inCOMUNICACIÓ POLÍTICAOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: