Skip to content

Un d’aquests petits

“Si algú esgarriava un d'aquests petits que creuen en mi, més li valdria que li pengessin al coll una roda de molí i l'enfonsessin al mig del mar.” Són paraules de Jesús, recollides en l’evangeli de Marc. Segles després, el papa Francesc es convertia en el primer pontífex que, en una reunió celebrada amb víctimes d’abusos, va ser prou valent  per reconèixer que sentia “vergonya per aquelles persones que tenien al seu càrrec la cura d'aquests petits i els van violar i causar greus danys".

 

A Espanya, durant el franquisme i fins als anys 80, els abusos, les agressions i els maltractaments es van produir impunement en molts centres educatius públics i privats, però l’imperatiu de no remenar el passat, presentat com un mèrit de la Transició, els ha mantingut amagats va darrere una espessa cortina de silenci o incredulitat. Res a veure amb el que va passar a Irlanda, on tant el govern com l’Església es van veure obligats a investigar-los, condemnar-los i a prendre mesures.

Els càstigs violents, les humiliacions, els tocaments sistemàtics o les agressions sexuals reeixides han quedat majoritàriament relegades a una mena d’oblit que només alguna iniciativa valenta, com el reportatge “Els internats de la por”, emès per TV3, s’ha atrevit a trencar. Dels efectes sobre la salut, la felicitat o la vida sexual dels menors agredits, els especialistes en saben coses, però el que no s’ha volgut mesurar mai és la magnitud de l’epidèmia, ni la gravetat dels seus efectes en les vides quotidianes de les víctimes que els van patir i que no han gosat mai denunciar-los o ni tan sols parlar-ne.

Per tant, no es tracta només d’evitar que aquestes conductes continuïn produint-se en l’actualitat, sinó d’aixecar (amb tot el respecte per la voluntat i els sentiments de les víctimes) aquest vel que amaga aspectes molt greus de la nostra història recent. Si ho féssim, tal vegada estaríem donant una oportunitat a moltes persones; fins i tot a aquells abusadors als quals no se’ls hagi empedreït del tot el cor.

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: