Skip to content

“Tristram Shandy” i la literatura hipertextual

 

La literatura hipertextual parteix de la no linialitat argumental. Una  mateixa trama es relaciona a través d’hipervincles amb altres parts i això permet crear diferents itineraris de lectura . El lector és qui decideix  si seguir una secció completa o saltar-la si es troba amb un enllaç cap a una altra secció que –a més– , pot combinar-se amb imatges i elements multimèdia.

 

Tot i que la narrativa hipertextual, en sentit estricte, neix amb internet, el seu orígen es pot rastrejar en tempatives de trencar la linialitat de la narració i incrementar l’activitat dels lectors, i entre aquestes, la primera i una de les més notables és Vida i opinions de Tristram Shandy, home de llinatge o, simplement, Tristram Shandy . Es tracta d’una novel·la escrita per l’escriptor i sacerdot anglès Laurence Sterne (1713-1768) , un membre indiscutible del cànon literari en llengua anglesa.

Consta de nou volums en els quals es narra la vida del protagonista homònim i és considerada la primera novel•la experimental de la història, en la qual l’autor  parodia alguns autors com Cervantes i John Locke. El protagonista no neix fins al tercer volum de l'obra, donat que l'acció no avança perquè el narrador se’n desvia contínuament i introdueix reflexions humorístiques, paròdies i interpel.lacions als lectors.

L’obra de Sterne va ser traduïda per Joaquim Mallafré el 1993 i publicada per Proa. Sembla, però, que l’any 1938 Cèsar August Jordana treballava en una versió anterior i tant Mercè Rodoreda com  Josep Pla van ser bons coneixedors de l’obra de Sterne.

Tristram Shandy

 

Share Button
Published in2.0OPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: