Skip to content

Tolerància zero

El desembre passat, el Barça va haver de renunciar al fitxatge d’un futbolista manacorí, quan van transcendir els  tuits ofensius contra els catalans i contra el mateix club, penjats pel jugador. Aquesta setmana ha estat el Lleida Esportiu qui ha rescindit el contracte d’un altre jugador, autor de diversos tuits amb expressions insultants (“Puta Catalunya!”, “Putas todas!”, “Puto negro de mierda!!!”), escassament imaginatives però amarades de racisme, sexisme i anticatalanisme. Algú ha dit que eren expressions immadures, penjades quan el jugador tenia només quinze anys… En aquest cas, allò determinant és que el jugador ha tingut cinc anys per manifestar el seu penediment o anunciar un canvi en les seues posicions, però només s’ha excusat (telegràficament) el mateix dia que el feien fora.

L’experiència no és tant allò que ens passa, sinó el que aprenem del que ens ha passat. D’aquesta experiència amb el futbolista bocamoll, se’n poden extreure algunes conclusions d’utilitat pública. Primera: si heu comès errors de joventut que us avergonyeixen, no espereu a ésser descoberts, per esmenar-los o per canviar d’actitud. Segona: tot allò que es penja a internet –tant se val si teniu 15 anys com si en teniu 75— es conserva indefinidament i tendeix a reaparèixer, en el moment menys oportú.

En aquest cas, n’afegiria una tercera, sobre la ràpida i correcta reacció del Lleida Esportiu, que mereix ésser aplaudida. Amb el racisme, l’odi ètnic o la misogínia hi ha d’haver una política de tolerància zero com la que ha manifestat el club de la ciutat, que ha seguit honorablement la recomanació de l’historiador romà Quint Curci Ruf: “Més val lamentar-se de la sort que avergonyir-se de la victòria.”

Publicat a SEGRE el 28 d'agost de 2016

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: