Skip to content

Sistema o democràcia?

S’han publicat  els resultats de la primera onada de 2013 del Baròmetre de l’Opinió Pública de Catalunya, a partir de l’enquesta realitzada durant la primera quinzena de febrer, i proporcionen una resum força fiable de què pensen actualment els catalans i com valoren la situació a Catalunya i Espanya. D’entrada, la catalana és una societat on el 58’4% dels ciutadans estan molt o bastant interessats per la política, una societat on se’n parla molt, i una societat  molt crítica amb la situació política i econòmica d’Espanya (un 66’1% i un 63’8%, respectivament, la qualifiquen de “molt dolenta”), i una mica menys amb la de Catalunya, que un 21’5% i un 37’3% consideren “molt dolenta”. Finalment, el 84’9% dels catalans estan poc o gens satisfets amb el funcionament de la democràcia.

Objectivament hi ha, doncs, una distància abismal entre l’opinió pública catalana majoritària i el funcionament de l’estat espanyol, i un descontentament explícit  en relació a la qualitat del sistema polític actual i a les possibilitats que tenen els ciutadans de decidir sobre les polítiques que s’apliquen i sobre les decisions que es prenen. Els motius són molts i molt greus, entre els quals la vergonya d’una dada en la qual Espanya fins i tot passa per davant de Grècia: el 43% de joves entre 20 i 24 anys i 63% de joves entre 16 i 19, no troben feina.

Si creiem que la democràcia és un sistema en què la sobirania correspon al poble,  és obvi que l’actual govern espanyol i el funcionament global del sistema polític i de les institucions no està legitimat per l’opinió dels ciutadans. Ans al contrari, l’opinió pública majoritària i l’obra de govern són antagòniques.  Si l’única justificació que se’ns dóna és que un cop cada 4 anys podrem triar entre un nombre limitat de llistes tancades, perquè executin petites variacions dins del marc que fixen un llibre sagrat i intocable (la Constitució) o les instruccions del Banc Central Europeu, l’única conclusió sensata a la qual podem arribar és que efectivament som presoners d’un sistema molt proper al despotisme il.lustrat, però no protagonistes d’una democràcia real.

Publicat a SEGRE el 24 de febrer de 2013

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATSPOLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: