Skip to content

Reptes del catalanisme polític per al 25-M, començant per l’abstenció

  • Per als catalans i catalanes, les eleccions al Parlament Europeu del proper 25 de maig es plantegen en dos  escenaris: el nacional català, que definirà una nova correlació de forces polítiques i l’abast del repte  independentista, i l’espanyol, on es veurà quin és l’abast de la crisi del bipartidisme (PP-PSOE) que ha constituït, fins ara, la base del règim nascut del pacte entre el franquisme i els partits que van donar suport a la Transició.
  • En l’escenari català, és de preveure un declivi dels partits d'ordre espanyols (PP, PSC) i un reforçament de la majoria sobiranista CIU-ERC, a la qual cal sumar, pel que fa a la consulta del 9-N, ICV-EUiA. Pel que fa a l’escenari espanyol, PP i PSOE competeixen per atribuir a l’altre la responsabilitat de la crisi econòmica, institucional i política que viu Espanya. Els polítics espanyols tenen una pèssima imatge a nivell europeu i això  els impedeix assolir complicitats eficaces per asfixiar les aspiracions catalanes, que cada cop són menys vistes com un assumpte intern, i sobre les quals Europa ha començat a suggerir que hauran de ser negociades des d'un perfil democràtic i no autoritari.
  • Des de la perspectiva del sobiranisme polític, és important incrementar la participació (a Catalunya va ser del 37,6% el 2009), situar-la per sobre de la mitjana estatal (sempre se situa uns quatre punts per sota) i que el conjunt de forces sobiranistes obtinguin un bon resultat (CiU, ERC i ICV van rebre en global el 37,7% dels vots fa cinc anys). La imatge d’una regió europea participant massivament el 25-M proporcionaria força i reconeixement a les aspiracions catalanes.Segurament, encara que l'abstenció sigui alta a Catalunya, si la participació fos un 50% superior a la de la resta de l'Estat, podríem sentir-nos relativament satisfets. L'abstenció a Catalunya, en aquest cas, seria molt alta, però a la resta de l'Estat seria altíssima.
  • Quant al tercer objectiu, la feina de convéncer l’electorat perquè els voti i perquè no s’abstingui és la corresponent als partits sobiranistes.


 

 

Share Button
Published inCOMUNICACIÓ POLÍTICAPOLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: