Skip to content

Relacions tòxiques

 

L’assassinat, a Tàrrega, de l’Alba, una xiqueta de 14 anys, presumptament a mans del seu nòvio de 18, al qual acabava de deixar, després d’una relació desigual que va començar fa dos anys, quan ella en tenia 12, ens ha commogut profundament i ha provocat la repulsa unànime dels targarins i targarines. (http://storify.com/MiquelPueyo/una-nena-de-14-anys-assassinada-a-tarrega).

Fa temps que tinc la impressió, confirmada per diversos amics i amigues docents, que està ressorgint, en l’adolescenència, el prestigi de les actituds possessives d’alguns  varons, associades, com l’ungla a la carn,  a la passivitat d’aquelles noies que les accepten com una mostra tortuosa d’amor, avalada per estereotips masclistes que no corresponen a una societat avançada com  la nostra i que, de vegades,  vénen barrejats amb  la brutícia que escampa la teleporqueria o avalats amb per una  errònia  tolerància amb el tracte desigual envers les dones,  que no podem justificar per cap motiu: ni per raons religioses, ni d’origen, ni de diferències culturals.

A pesar que resulta complicat d’entendre com una nena de 12 anys pot haver conviscut amb el seu presumpte assassí, en una relació que difícilment ens podem imaginar com a equilibrada o saludable, cal que respectem  el dolor de la família de l’Alba i esperem l’actuació de la justícia. Ara bé, si aquest  crim horrible  hagués de servir –encara que sigui d’una manera dolorosa i paradoxal– perquè les famílies amb filles i fills adolescents, i sobretot les xiquetes atrapades en relacions  tòxiques,  basades en el control i la violència (física o psicològica), reaccionessin activament, encara podríem dir que el sacrifici de l’Alba hauria contribuït a salvar  la dignitat o la vida d’altres noies que viuen situacions similars a la seua.

L’amor no té res a veure amb el control ni amb la possessió i la gelosia patològica és sempre una expressió de covardia i  un senyal de perill. Suportar-la, amagar-la o fer-se’n còmplice és, senzillament, una gran estupidesa o un gest de complicitat amb el torturador.

Publicat a SEGRE el 13 d’octubre de 2013

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: