Skip to content

Regals

Ni or, ni mirra ni compra impulsiva. Enguany els Reis, per mags que siguin, ho tindran difícil  per no quedar malament amb els seus clients. Fins i tot al pessebre s’hauran  quedat sense l’escalf del bou i la mula, que el papa Benet ha enviat a les golfes dels elements simbòlics arraconats. Amb els funcionaris sense paga, un 22’6% d’aturats, un 21,9 per cent dels catalans submergits  per sota del llindar de la pobresa i un 57% amb problemes per arribar a finals de mes,  és d’esperar que seran unes festes de mirar molt i comprar el just.  Els regals de Nadal i Reis, exceptuant els de gran luxe, que acaparà una minoria, seran més senzills i més barats. Potser també, a canvi,  més inspirats per la imaginació que per l’estricta  necessitat de fer el paripé.

Davant l’imperatiu  d’ésser sobris sí o sí, hi pot haver més persones que donin preferència al comerç  on els atenen amb cortesia i professionalitat, que regalin productes de  comerç  just o proporcionats per iniciatives solidàries, que trïin amb paciència  un detall pensat per a la persona que l’ha de rebre o que tornin (si en saben) a l’obsequi fet per un mateix. ¿Se us acut alguna cosa més tendra que el dibuix d’un infant, el jersei que us quedava enorme i que pesava com un mort, però que us va teixir aquella amiga o la mare, o la visita per sorpresa de l’amic que feia anys que no véieu ni esperàveu?

No mancaran tampoc els que experimentin el dolor o la solitud, durant aquestes festes. El psiquiatre Rojas Marcos diu que la vida ens reserva una mitjana de dues tragèdies per persona. Es pot ser feliç amb una malaltia crònica, sense diners o trobant-se sol? És una pregunta difícil de respondre, molt personal, però no es pot negar que el dolor forma part de la vida i que la manera com el visquem i el sentit que li donem, en aquest món inevitablement imperfecte, sí que depèn, en una mesura no pas petita, de nosaltres mateixos i de la nostra capacitat per compartir-lo, per escoltar-lo i per revisar les nostres prioritats.

Publicat a SEGRE el 9 de desembre de 2012

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: