Skip to content

Que la vida iba en serio…

En aquests mesos, milers de  futurs universitaris i universitàries  han de decidir què i on poden i volen estudiar, en els propers anys. No és una determinació menor, suposa  una aventura costosa per a les malmeses finances familiars i influirà en el futur professional i personal, i en la quota de felicitat i coherència que aquests nois i noies assoliran en els anys de maduresa.

D’entrada, són decisions complexes a prendre enmig d’una crisi extenuant, agreujada per l’increment del cost dels estudis i després de dècades d’exaltació de l’èxit econòmic fulgurant, de descrèdit dels imperatius ètics, i d’exaltació de valors com la fama, la fortuna i el gaudi immediat, com a valor suprem. Sovint s’oblida, a més, que l’aventura d’una persona no està tan lligada a l’elecció d’estudis o de centre universitari, com sovint es creu, perquè l’itinerari de la vida professional o empresarial d’un jove ja no es determina rígidament entre els 20 i els 25 anys, sinó que tot just comença i és segur que experimentarà grans canvis, al llarg de la seua vida. En aquest sentit, la passió per allò que sigui “pràctic” constitueix més una obsessió que una preocupació raonable, donat que és després, en molts sentits, que la pràctica s’adquireix i que un s’adona que tot just ha començat  l’aprenentatge.

“Que la vida iba en serio/uno lo empieza a comprender más tarde/–como todos los jóvenes, yo vine/a llevarme la vida por delante”, va escriure Jaime Gil de Biedma, en un dels seus poemes més famosos, i potser aquesta reflexió, escrita en la maduresa, l’hauríem de deixar a l’abast dels nostres immminents estudiants de primer. Tenen el dret i gairebé l’obligació de ser impetuosos, arrogants i exigents, però també els ajudarà, des del primer dia, que es fessin conscients de tres realitats inapel.lables: que no són la primera generació jove del planeta, que han de ser els autors de la història de la seua vida i que probablement hauran d’afrontar preocupacions  i esforços dels quals la generació dels seus pares creia que havia aconseguit protegir-los per sempre més.

Publicat a SEGRE el 29 de juliol de 2012

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: