Skip to content

Posar-se vermell

En el passat es va arribar a pensar que els animals eren mecanismes sense emocions ni sentiments. En l’actualitat, gràcies a especialistes com Frans de Waal estem convençuts que alguns mamífers s’ajuden, es preocupen pels altres i fins i tot són conscients de la mort dels seus congèneres. El darrer llibre d’aquest primatòleg holandès  és una reflexió sobre la religió, l’humanisme, la moralitat i la cooperació i la resolució de conflictes entre primats, sobretot entre ximpanzès i bonobos. Aquests segons són uns ximpanzès més petits amb una cultura matriarcal i més igualitària, i genèticament més propers a nosaltres,els humans, que no pas als goril.les, per exemple.

Segons de Waal, les persones som naturalment empàtiques (predisposades a posar-nos “en la pell de l’altre”), com els ximpanzès i els bonobos, i fins i tot tenim la singular capacitat  de posar-nos vermells, quan ens sentim confusos o avergonyits. El rubor és un indicador honest  relacionat amb la base biològica de la nostra moralitat. Per a alguns individus, posar-se vermell pot semblar un inconvenient, perquè “diu” als altres com ens sentim. A mi sempre m’ha semblat una manifestació esplèndida de franquesa, ni que sigui involuntària  (molts adults aconsegueixen d’eliminar-la o controlar-la), i confesso que  sento  una flaca i una simpatia especial per les persones que es ruboritzen.

Les reflexions de de Waal van molt més enllà, naturalment, però el que més m’ha colpit és la seua convicció que els nostres ancestres ja practicaven una moralitat de base biològica, independent de les religions, les lleis i les filosofies, i que, per tant, la tendència a ajudar-nos, el sentit de la justícia o la sensibilitat envers els més dèbils no són només un vernís  aplicat sobre una naturalesa intrínsecament. Algú pot trobar excessivament optimista aquesta conclusió. Si és així, us recomano que llegiu algun dels llibres del primatòleg  que m’ha inspirat aquestes reflexions.

Publicat a SEGRE el 3 d'agost de 2014

 

bonobo 2

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: