Skip to content

Política o moda?

L’any 2012 va sorgir un “debat” sobre la manera de vestir dels representants de la CUP al Parlament, que David Fernández va tancar amb un tuit sensacional: "I en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora!, que tot està per fer i tot és possible.". Ara, amb la inauguració del curs polític a Madrid, es torna a escriure i a discutir sobre rastes, cues i sobre el declivi de la corbata. Els codis de vestimenta han canviat, els canvis han arribat a la política i em sorprèn que encara calgui discutir si cadascú pot decidir o no com es vesteix i com es pentina.


Si tinguéssim una mica més de memòria i si tinguéssim present que la història de la moda acumula una bibliografia amplíssima i fins i tot constitueix una assignatura dels estudis de disseny, no caldria remenar cíclicament tòpics no gaire diferents als que van usar l’any 2004 per criticar el conseller en cap Josep Bargalló, pel simple fet que no duia corbata. Algun diari barceloní se l’agafava tant amb un paper de fumar (perdoneu-me l’expressió) que va arribar a criticar en Bargalló pels efectes catastròfics que la seua manera de vestir podia tenir sobre la indústria corbatera catalana. Recordem que això passava a l’arribada al govern de Catalunya d’homes i dones de generacions diferents a la que havia estat hegemònica a Catalunya, des de 1980; diferents per orígens, cognoms i tradició política, i dels quals l’upper class barcelonina no “sabia” en quin col.legi havien estudiat, ni on estiuejaven, ni a quin clubs pertanyien… Aquest canvi va propiciar, en alguns cercles, una certa incomoditat psicològica i sociològica que Marta Ferrusola va definir molt gràficament, dient: “És com quan entres a casa i t'han rebentat els armaris.”
Ara han arribat més dones i més homes joves a l’arena política. Potser seria més pràctic i més just que comencéssim a polemitzar sobre les seus idees i sobre els seus projectes polítics, deixéssim estar els seus gustos en matèria de vestuari i cedíssim el debat sobre el declivi de la corbata a les pàgines de moda i no a les d’informació política.

Publicat a SEGRE el 24 de gener de 2015

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: