Skip to content

Política i felicitat

El dret a la felicitat és difícil de configurar en l’àmbit de la política. El que es va incorporar de manera primerenca (1776) a la Declaració d’Independència dels Estats Units d’Amèrica va ser, en realitat, l’imperatiu de constituir un govern que garantís als ciutadans les més grans possibilitats d'aconseguir la seua Seguretat i Felicitat (en majúscules, en l’original).

S’ha relacionat la felicitat amb la renda, la salut i l’esperança de vida, amb la integració social i laboral, amb la manera de gestionar el temps… i, des dels anys 70 del segle passat, s’han anat acumulant estudis que relacionen la manera de governar un país amb la felicitat dels seus ciutadans. Tot va començar amb la Felicitat Nacional Bruta de Bhutan, una monarquia parlamentària budista, situada entre el Tibet i l’Índia. La mesuren a partir de 9 paràmetres, i només un d’ells és econòmic.

Segons Aristòtil, fer felices les persones hauria de ser la finalitat de la política, quan persegueix el bé suprem. Malauradament, vivim temps de decepció amb la política, amb les institucions i amb els partits, i no només sembla que aquesta política no ens fa feliços, sinó que cada dia ens entristeix més. Paradoxalment, el fet que la política com es fa actualment ens decebi i ens indigni ens convenç, encara més, que la felicitat té una dimensió política i que no és exclusivament individual.

Això significa reconèixer a la política un enorme poder sobre les nostres vides i sobre el nostre grau de felicitat i acceptar que constitueix, simultàniament,  un risc per al nostre benestar, però també una de les forces més poderoses, a l’hora de proporcionar oportunitats d’autorealització i de creixement per a cada individu i per al conjunt de les societats i de la Humanitat.

Share Button
Published inCOMUNICACIÓ POLÍTICAOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATSPOLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: