Skip to content

Odissea

Els jesuïtes han estat –des que sant Francesc Xavier va arribar al Japó i es va fer amic  de l’abat Ninshitsu— fascinats per l’espiritualitat oriental i són els que més han estudiat les relacions entre aquesta i la religiositat occidental. La figura d’Heinreich Dumoulin SJ és de les més interessants, en la línia del que l’any 1937 va escriure el teòleg Romano Guardini –expulsat pels nazis de la Universitat de Berlín–: “Només hi ha una figura que ens convida a col.locar-la en la proximitat de Jesús: Buda. Aquest home és un immens enigma.”

Mentre som nens, la nostra conducta és equilibrada perquè vivim senzillament en el present. En créixer, la majoria dels humans ens passem la vida buscant un equilibri entre l’acció i el repòs, l’optimisme i el pessimisme, la tensió i la relaxació. Sovint voldríem que les coses fossin diferents i millors, i la nostra ment manté amb ella mateixa un monòleg interior incessant que –deixant a banda el seu interès per a la literatura— és més aviat, per a nosaltres, un motiu d’aflicció i de confusió. La postmodernitat ens ha fet creure que podem i hem de construir-nos un Jo únic i irrepetible, gairebé immortal, però s’esdevé que, com més al darrere d’aquest objectiu anem, més ens allunyem d’estats de consciència saludables i profunds.

No és, doncs,  estrany que alguns dels nostres contemporanis cerquin camins de calma i de pau interior. El significat de l’odissea de cada ésser humà incorpora  l’interrogant de si és possible trobar o un sentit a la vida. O, dit d’una altra manera, si aquest viatge que és la vida el podem convertir en una experiència formadora i real, en paraules de Claudio Magris, o si ens hem de resignar, com els companys d’Ulisses, a ser convertits en porcs per la bruixa Circe.

Publicat a SEGRE el 28 de juny de 2015

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: