Skip to content

Mullar-se o no mullar-se

 

Dimecres, a Twitter, va començar el dia amb la visita de Rajoy a Fukushima i les seues declaracions assegurant que la situació estava absolutament controlada. Gairebé simultàniament,  els japonesos anunciaven noves fuites d’aigua radiactiva i aquest petit entrebanc va provocar alguns tuits maliciosos sobre “hilillos de plastilina”, però  la situació va descarrilar definitivament quan un tuitaire va animar Rajoy a banyar-se a la costa japonesa, per emular Manolo Fraga.

Fraga va protagonitzar en els 60 un dels gests polítics més testosterònics del franquisme. Va entrar al mar a Palomares, abillat amb un banyador de dimensions descomunals, per demostrar a la premsa mundial que era totalment segur banyar-se, poc temps després de la caiguda d’un nombre indeterminat de bombes termonuclears, en un xoc entre dos avions militars americans. Una part del plutoni es va escampar i actualment un 29% de la població de la zona té  vestigis d’aquest element en l’organisme. Fraga i l’ambaixador americà sabien perfectament que uns minuts de remullada no constituïen cap perill i que el perill el correrien, en tot cas, els habitants de Palomares, després d’uns quants anys acumulant plutoni en el cos. Com a bona dictadura, el franquisme no va veure la necessitat d’explicar la veritat sobre l’accident ni de comunicar als afectats els resultats de les anàlisis mèdiques.

La imatge de Palomares em va dur a la memòria un comentari sorneguer de Màrius Torres, publicat  l’any 34 a La Jornada, a conseqüència de la publicació d’una foto de Mussolini en vestit de bany: “Em sembla una tendència perillosa. Perillosa pel feixisme, naturalment. Mussolini vestit de gala pot conservar indefinidament el seu imperi. Si els italians el veuen massa en vestit de bany, trobaran que és un home com els altres. I això ‘un home com els altres’ ja és democràcia.”

Publicat a SEGRE el 6 d’octubre de 2013

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: