Skip to content

Moixons

Algun dia em desperto sobre un quart de set de la matinada. Sé que encara em queda una hora per continuar dormint, però em quedo uns minuts escoltant, des del  llit i amb l’habitació encara a les fosques, gràcies a les persianes, una intensa piuladissa d’ocells, una tocada optimista d’éssers emplomallats de totes les mides i colors que s’avisen, se saluden o cerquen parella, en aquestes primeres hores del dia. Vaig llegir una vegada que les aus tenen un aparell fonador connectat directament als bronquis i associat a una sèrie de sacs pneumàtics que funcionaria, si fos un instrument construït per la mà de l’home, com una combinació de tubs d’orgue i cordes de violí, i em sembla una comparació prou vívida.

Tanmateix, quan em desperto durant a aquest concert matiner, em planyo de la nostra (si més no, de la meua) incapacitat per donar nom a la majoria d’aquestes aus, pel fet d’haver crescut i de viure en una societat urbana que ha perdut una gran quantitat de coneixements i de paraules per referir-se a la naturalesa i a l’entorn, de la mateixa manera que hem extraviat el nom i l’existència d’una gran nombre de fruits, grans, herbes… que han estat substituïts per un nombre limitat de varietats estandarditzades. Un lingüista diria que només podem gestionar bé  allò que coneixem i únicament  coneixem allò de què podem parlar; és a dir, allò que té un nom i que som capaços d’individualitzar dins la categoria dels arbres, els ocells o les herbes.

I tanmateix (donat que no tots podem aprendre a reconèixer les veus dels ocells, els noms dels arbres o dels insectes…), ens resta una opció més simple, que passa per concedir més atenció als nostres sentits i a incorporar-los més robustament al trellat de la memòria. Colors, sons, olors, silencis i ambient sonors podrien esdevenir, a poc que ens aturéssim de tant en tant i ens hi fixéssim una mica més, en una part més important i més confiable de la matèria dels somnis i de la pasta dels nostres records.

Publicat a SEGRE el 13 de maig de 2012

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: