Skip to content

MIRAR ELS ULLS D’UN GOS. ABOCAR-SE EN EL MISTERI.

  • Un nen de pocs mesos sosté la mirada de la seua mare i li fa una rialla. També pot girar la cara si no vol que li posin una cullerada de menjar a la boca. Anirà aprenent que la relació amb els altres, que tenen les seues intencions i preferències, no sempre serà fàcil. Amb la majoria dels animals, no podem creuar la mirada i observar el seu interior. Podem mirar fixament una ovella però no ens hi reconeixerem. De fet, amb l’excepció dels nostres parents, els grans primats, això gairebé només ho podem fer amb el gos.

Berdiaeff –un filòsof rus expulsat de la URSS, l’any 1922—va escriure en algun lloc (només n’he trobat una referència indirecta en un article publicat a La Vanguardia per Miquel Siguán, titulat El cruce de las miradas) que mirar als ulls d’un gos moribund significa abocar-se en el misteri de l’univers. Si us interessa la qüestió “mirar-ser mirat” i allò que en castellà se’n diu el “cruce de mirades”, llegiu un breu article acadèmic que Miquel Siguan va dedicar a aquest tema, en l’obra d’Antonio Machado: El tema del otro en la obra de Antonio Machado.

Miguel de Unamuno, que es va manifestar en diverses ocasions en contra del sofriment associat a les curses de braus, és autor d’una extensa i melancòlica Elegía en la muerte de un perro, que podeu consultar en la versió original castellana i en la seua traducció a l’anglès. 

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: