Skip to content

Mèxic, Catalunya

En les darreres setmanes, me n’he anat a dormir cada nit amb Incerta glòria, la novel.la que Joan Sales, advocat i militar republicà exiliat a Mèxic, amic, editor i corresponsal de Màrius Torres, va publicar l’any 1956. Si no us fan por les novel.les extenses, us recomano vivament que aprofiteu l’estiu per llegir aquesta en què la nostra guerra civil apareix com un minuciós teló de fons de les experiències i les posicions morals i ideològiques de diferents personatges que no us deixaran indiferents.

Mentre en llegia la tercera part, m’arriba una publicació de la Fundació Josep Irla (Esquerra a Mèxic. 1941-1980), en la qual l’estudiós Josep Maria Murià revisita la història de l’exili republicà a Mèxic, inseparable de la generositat i del compromís amb la legalitat republicana del president Lázaro Cárdenas, que obrí les portes del seu país a milers d’exiliats catalans i espanyols que es podrien en els camps de concentració francesos, després de la derrota de la República. Entre les fitxes corresponents als militants d’Esquerra Republicana que van trobar l’oportunitat de refer les seues vides en terres de Mèxic, hi ha Enric Canturri, delegat de la Generalitat a la Seu i comissari polític de la columna Macià-Companys;  l’escultor Deogràcies Civit, de l’Espluga Calba; el periodista lleidatà Josep Maria Francès, i el dissortat Alfred Perenya Pàmies, fill i nebot dels fundadors de Joventut Republicana de Lleida, cosí de Víctor i Màrius Torres, que l’any 1959 va ser segrestat i fet desaparèixer pels sicaris de Leónidas Trujillo, amb motiu d’un viatge a la República Dominicana.

De tots aquests, només una vintena van tornar a Catalunya, poc abans o després de la mort del dictador que s’encimbellà damunt les cendres de la gran foguera iniciada dimecres vinent farà 88 anys.

Publicat a SEGRE el 15 de juliol de 2012

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: