Skip to content

Metadades

Demanar-se què passa amb allò que compartim a Facebook o busquem a Google és una pregunta sensata. Fem una prova senzilla. Anem a https://immersion.media.mit.edu/, autoritzem la pàgina a accedir al nostre compte de Gmail  i en poca estona obtindrem un esquema complet de les nostres relacions personals, laborals i socials.

No tinguem por. La pàgina ho “oblidarà” tot, perquè només ens vol demostrar què fàcil és actualment obtenir un gràfic de les nostres relacions. Gairebé tots els productes digitals –des de les xarxes socials a les botigues en línia– es cobren els serveis que ens ofereixen amb la informació que obtenen de nosaltres; sobretot amb les anomenades metadades (informació sobre el remitent i destinatari de cada comunicació, moment en què es comuniquen i durada, llocs on es troben i freqüència amb què es comuniquen).  Si el xafarder aconsegueix prou metadades, gairebé ni li cal el contingut. Fa pocs dies ho certificava el general Michael Hayden, exdirector de la NSA i de la CIA: " Nosaltres matem gent basant-nos en les metadades".

No us penseu, però, que la nostra privacitat no només es troba amenaçada a internet. Cada dia, la majoria de nosaltres proporcionem  informació sobre les nostres activitats. Peguem una entrada amb targeta de crèdit o un diari amb el mòbil, fem servir les targetes de fidelització de magatzems i botigues, usem un abonament recarregable de transport públic, utilitzem sistemes digitals per pagar peatges o la zona blava; passem  per davant de les càmeres instal.lades en comerços o carrers; portem a sobre el telèfon mòbil que ens localitza o el rellotge intel.ligent que monitoritza la nostra activitat… Hi ha una preocupació justificada per saber com gestionen les nostres dades els governs i les grans empreses. Convertir en un dret bàsic la defensa d’una part (almenys) de la nostra privacitat es convertirà aviat en un objectiu prioritari  per a  qualsevol societat democràtica.

Publicat a SEGRE el 21 de juny de 2015

Share Button
Published in2.0OPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: