Skip to content

Més i més

A més ingressos, més urbà i més formació, més intensitat d’ús d‘Internet, segons un estudi realitzat l’any 2008 pel  govern australià. Tres anys més tard, a Catalunya, els usuaris d’Internet de més de 14 anys ja eren el 69’4% de la població, i  un 41’6%, (o sigui, 2.675.000 persones)  utilitzava xarxes socials.

No s’hi pensa gaire perquè encara pesa el tòpic de la xarxa com a sinònim de perdre  el temps o aïllar-se, però segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura

This image was selected as a picture of the we...
This image was selected as a picture of the week on the Farsi Wikipedia for the 13th week, 2011. (Photo credit: Wikipedia)

de 2011, en tots les activitats i consums culturals  (anar al cinema o a concerts, llegir, estudiar idiomes, viatjar a l’estranger, fer esport),  els usuaris de xarxes socials són més actius i millors clients que la mitjana de la població. També els  usuaris d’Internet, en general, llegeixen més revistes i diaris, escolten més  ràdio  i veuen una miqueta menys la televisió (91% contra el 92%) que  la mitjana. La manera de veure la televisió també està canviant  i adquirirà una certa independència dels horaris de les cadenes i del televisor com a electrodomèstic. De fet, entre els 25 i els 34 anys, l’ús tradicional del televisor i el consum d’Internet  s’han igualat.

Per a una una cultura com la catalana, territorialment petita i sense estat propi, però gran en potencial industrial creatiu i artístic, aquesta situació presenta aspectes interessants que no exclouen  pràctiques com la lectura en paper, sinó més aviat al contrari.  A Internet hi ha un grup molt gran d’usuaris passius, però també un gran grup  creixent d’espectadors, un altre de recol.lectors i transmissors d’informació i un darrer de creadors de continguts. Per al país en el seu conjunt, però també per a les institucions, les empreses, els moviments socials, les empreses de comunicació i les indústries de la cultura, aquesta és una realitat emergent, amb les oportunitats i les amenaces corresponents. Seria un error veure’n només les amenaces. D’una manera molt més accelerada i contundent que en cap altre període històric, el futur ja és aquí, en tots els sentits i per a tothom que el vulgui veure.

Share Button
Published in2.0OPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: