Skip to content

Memòria de la Gran Guerra

Enguany es commemora el centenari de l’inici de la I Guerra Mundial. Gairebé deu milions de soldats van perdre la vida en  l’enfrontament entre les grans potències de l’època, que va provocar un esclat catastròfic de primitivisme reforçat pel potencial tecnològic de les potències. Si us interessa el tema i us agraden els llibres d’un cert gruix, us recomanaria la lectura de la darrera obra de l’historiador anglès David Stevenson. Si preferiu l’audiovisual, aleshores visiteu la pàgina web de la cadena francolemanya Arte i no quedareu decebuts.

En el nostre imaginari, la Gran Guerra s’ha convertit en sinònim dels gairebé 40.000  quilòmetres de trinxeres enfangades, que anaven des de la costa belga fins a Suïssa, però no oblidem que també es va desenvolupar a l’est, entre Rússia, Alemanya i Àustria, i en els Balcans, en els Alps i a Mesopotàmia, entre d’altres escenaris. Des del punt de vista de les històries personals, les alternatives són tan diverses que van des de l’èpica  d’una generació de poetes britànics que van lluitar i morir en el front,  fins a la dels centenars de catalans que es van inscriure com a voluntaris en el regiment de marxa de la Legió Estrangera francesa, per lluitar al costat dels aliats, passant pels centenars de soldats francesos que van ser afusellats arbitràriament per a escarment dels seus camarades i per ordre directa del generalat de la república, i que encara no han estat rehabilitats.

A pesar de la pervivència d’elements del segle XIX, en l’estètica de la Gran Guerra: els uniformes de color roig i blau de la infanteria francesa, els sabres amb què els oficials britànics lideraven les càrregues a cavall i participaven en el combat, la cuirassa que encara duien al començament els genets de la cavalleria francesa… la Gran Guerra va esdevenir més aviat una expressió de la destructiva potència teconlògica i dels contrincants, en la qual va ser immolada, sense cap mena d’èpica ni de grandesa, la millor part de la joventut d’un continent que va començar a decaure irremeiablement.

Publicat a SEGRE el 27 d'abril de 2014

448px-Australian_infantry_small_box_respirators_Ypres_1917

 

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: