Evan Williams i Biz Stone, co-fundadors de Twitter, són els pares de dues noves xarxes socials que neixen de l’estela de Twitter: Branch i Medium. És Medium una alternativa als blogs més barrocs, amb més possibilitats de del punt de vista de la hipertextualitat, els continguts audiovisuals…? Medium és un nou sistema de blogging dissenyat per centrar-se exclusivament en l’escriptura i la lectura. Els mots són els protagonistes principals. Poden anar acompanyades d’alguna imatge per a la il.lustració, però no hi ha barres laterals, ni plugins ni cap altra cosa que calgui configurar.
Si us interessa veure'n una mostra, cliqueu aquí per accedir a una vintena de posts de Medium, en català.
Segons Enric Pineda, "destaca perquè és simple a l’hora de fer el més important: publicar. No hi ha cap mena de distracció als voltants, no tens permanentment les opcions per formatar el text (apareixen quan selecciones un tros de text o amb les configuracions de tecles bàsiques que ja tenim a la majoria d’editors de text). Et permet generar contingut sense haver de passar pel sedàs de crear, configurar i dissenyar un blog amb tot el que hi ha al darrera, de manera que per publicadors ocasionals o per aquells que no saben trobar un fil argumental per un blog, aquesta eina pot ser molt útil."
Miquel Pueyo i París (Lleida, 1957) és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Des de 1979, és professor de sociolingüística i política lingüística de la Universitat de Lleida, i ha estat vicedegà de Comunicació Audiovisual de la facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, entre 2001 i 2004. De 1986 a 1988, va dirigir la reforma de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs. Ha publicat una dotzena de llibres (tres d’aquests, premiats amb els premis d’assaig “Xarxa”, “Rovira i Virgili” i “Josep Vallverdú”) i diversos articles científics relacionats amb la seva activitat acadèmica, amb el llenguatge no verbal i amb les relacions entre els processos de modernització i l’expansió de les llengües estatals, a Europa, entre els segles XVIII i XX. Entre 1988 i 1995, va ser diputat del Parlament de Catalunya, on va presidir les comissions de la Sindicatura de Greuges i de l’Estudi de les Dificultats del Llenguatge de Signes. El gener de 2004 va ser nomenat director de Planificació Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Durant el període de gener de 2005 a maig de 2006 i de desembre de 2006 a setembre de 2007 va ser secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, president del Consorci per a la Normalització Lingüística, de la Comissió de Toponímia i del TERMCAT. Des del 18 de setembre de 2007 fins al 12 de gener de 2011 ha estat delegat del Govern de la Generalitat a Lleida i vicepresident del Consorci del Montsec, càrrec des del qual va posar en marxa el Parc Astronòmic Montsec. Des d’aquest dia, s’ha reincorporat a l’activitat docent a la Universitat de Lleida com a professors de l’àrea de coneixement de Comunicació Audiovisual i Periodisme, i ha assumit la direcció de la Càtedra de Periodisme i Comunicació.
Be First to Comment