Skip to content

Matar dones

La coincidència en el temps dels darrers assassinats ha fet créixer momentàniament la indignació ciutadana, però en realitat no constitueix cap fatalitat inevitable. Les dones (i, en ocasions, els seus fills) continuen regularment essent cremades vives, tirotejades, llançades al buit, ofegades i esquarterades. Una de les darreres innovacions en el modus operandi dels agressors  l’ha constituït la incorporació d’una eina tan popular com la desbarbadora…

violencia_de_genero2

 

Jo no dic que no tinguem institucions meritòries, un marc legal impecable, uns protocols ajustadíssims… Davant d'aquesta situació hi ha qui es pregunta de bona fe per què hi ha dones que no denuncien la violència de les seues parelles o exparelles? Una resposta possible la dóna la jurista Encarna Bodelón, “més aviat hauríem de preguntarnos com és possible que en un mar de negacions i dificultats algunes poques dones valentes s'atreveixin a travessar les dificultats d'un procés penal i de visibilitzar i anomenar les violències.”

Abans que no remeti aquesta nova onada d’indignació mediatitzada (ja sabeu que no solen durar gaire) caldria no únicament parlar de lleis, tribunals i cossos policials, sinó també de quina és la imatge simbòlica de la dona que l’entorn familiar, els canals televisius i els personatges mediàtics transmeten als infants i adolescents. Quan un cretí de 16 anys revisa el mòbil de la seua nòvia de 14; quan són les germanes les que s’ocupen de les tasques domèstiques; quan l’èxit mediàtic s’associa a la condició de depredador(a) sexual; quan l’atractiu físic i la popularitat es converteixen en l’escala graduada que regula l’autoestima, en la pubertat o fins i tot abans, significa que el problema és greu, té arrels profundes, no tendeix a minvar i no es resoldrà exclusivament amb mesures polítiques o administratives. M’equivoco?

Publicat a SEGRE el 16 d'agost de 2015

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: