Skip to content

L’infern

 

Vivim en un món profundament desigual, d’una desigualtat flagrant i gens retòrica. Si el planeta fos un poble de 100 habitants, n’hi hauria 47 que passarien gana o s’alimentarien insufiicientment , 24 que no tindrien accés a l’electricitat i 13 que dedicarien la major part del dia a carretejar aigua. Fins i tot en la banda “rica” del món (a Catalunya, sense anar més lluny) la pobresa severa (persones que no poden pagar les factures, que no tenen frigorífic, que no tenen telèfon…) s’ha multiplicat per cinc, des de 2008, i afecta un 4’98% de la població. Un 13% dels catalans són pobres, malgrat no haver perdut la feina (a Europa, el 8’5%), el 24’40% es gronxa en la frontera de la pobresa i un 60% de les famílies passa dificultats per arribar a finals de mes.

Podem viure segurs i moderadament satisfets, en  aquestes circumstàncies? ¿No ens sentirem cada cop més en perill, més acorralats per la desesperació dels exclosos, tant els autòctons com els desesperats de tots els continents, que no podran ésser continguts indefinidament per unes fronteres cada cop més poroses?

Quines opcions tenim? D’una banda, emergiran moviments extremistes i autoritaris, que ens proposaran d’intercanviar llibertat i justícia per seguretat. De l’altra, podem resignar-nos al que Italo Calvino escrivia en el seu llibre Les ciutats invisibles (“l’infern dels vius no és alguna cosa que serà: si n’hi cap, d’infern, és el que ja és aquí, l’infern que vivim cada dia, que formem entre tots.”), i fer com si no en fóssim conscients. Un cop evaporades les utopies revolucionàries (en part, perquè sempre han acabat desembocant en el terror: la revolució francesa, la soviètica, la dels kmers rojos de Cambodja), potser només ens quedarà una tercera opció, tal i com la descriu el mateix Calvino: “buscar i saber reconèixer quines persones i quines coses, enmig de l’infern, no són infern, i fer-les durar, i donar-los espai.”

Publicat a SEGRE el 5 de maig de 2013

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: