Skip to content

L’iimpermeable de Hitler

Stamp of the Greater German Reich, depicting A...
Stamp of the Greater German Reich, depicting Adolf Hitler as the Führer of the Reich. The stamp’s value is 42 Pfennig. Deutsch: Die Briefmarke des Grossdeutschen Reiches. (Photo credit: Wikipedia)

En temps de banalització del nazisme, quan l’epítet s’aplica ací i allà, alegrement, i fins i tot alguns el pengen, sense manies, a les minories o a les víctimes de les múltiples batalles (llunyanes o properes) de la història europea, m’assalten les ganes de recuperar el testimoni d’aquells que van veure i viure  en primera fila com s’engreixava l’ou d’on va sortir la serp que va estar a punt de devorar Europa i el món sencer.

Si no l’heu llegit mai, us recomano L’ou de la serp, d’Eugeni Xammar, el periodista català que va arribar a Belín l’any 1922 i que va compartir amb Josep Pla viatges i peripècies periodístiques. Tots dos van tenir l’oportunitat d’entrevistar Adolf Hitler per als lectors de La Veu de Catalunya i La Publicitat, i el deixen parlar de tal manera que ell mateix queda ben retratat.

Em sembla especialment llaminer i representatiu del magnífic periodisme que feren, en aquells anys, Xammar i Pla, el paràgraf amb què el segon descriu de manera indirecta la profunda i tanmateix terrible vulgaritat del personatge Hitler:

“La característica de Hiler és l’impermeable. És un impermeable vulgar, amb cinturó i solapes grans, però sembla el patró del qual han sortit els impermeables vulgars, amb solapes grans i cinturó.”

Share Button
Published inCOMUNICACIÓ POLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: