Si féu, voleu fer, heu pensat alguna vegada a fer hort, ni que sigui un hortet minúscul i simbòlic a la terrassa o al balcó, sempre que tingueu unes horetes de sol i no vulgueu afegir-hi fertilitzants ni productes químics, us pot interessar el blog Hort Urbà-L’hort a casa.
També és útil per a aquelles o aquelles que féu un hort més gran. Si no ho heu provat mai, em permeto dir-vos que es tracta d’una activitat que estimulen cos i esperit, al mateix temps, i que proporciona una felicitat duradora. Michael de Montaigne, el cèlebre assagista francès, ja va escriure que li agradaria que la mort el sorprengués plantant les cols del seu hort. Ja ho sabeu…
Miquel Pueyo i París (Lleida, 1957) és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Des de 1979, és professor de sociolingüística i política lingüística de la Universitat de Lleida, i ha estat vicedegà de Comunicació Audiovisual de la facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, entre 2001 i 2004. De 1986 a 1988, va dirigir la reforma de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs. Ha publicat una dotzena de llibres (tres d’aquests, premiats amb els premis d’assaig “Xarxa”, “Rovira i Virgili” i “Josep Vallverdú”) i diversos articles científics relacionats amb la seva activitat acadèmica, amb el llenguatge no verbal i amb les relacions entre els processos de modernització i l’expansió de les llengües estatals, a Europa, entre els segles XVIII i XX. Entre 1988 i 1995, va ser diputat del Parlament de Catalunya, on va presidir les comissions de la Sindicatura de Greuges i de l’Estudi de les Dificultats del Llenguatge de Signes. El gener de 2004 va ser nomenat director de Planificació Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Durant el període de gener de 2005 a maig de 2006 i de desembre de 2006 a setembre de 2007 va ser secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, president del Consorci per a la Normalització Lingüística, de la Comissió de Toponímia i del TERMCAT. Des del 18 de setembre de 2007 fins al 12 de gener de 2011 ha estat delegat del Govern de la Generalitat a Lleida i vicepresident del Consorci del Montsec, càrrec des del qual va posar en marxa el Parc Astronòmic Montsec. Des d’aquest dia, s’ha reincorporat a l’activitat docent a la Universitat de Lleida com a professors de l’àrea de coneixement de Comunicació Audiovisual i Periodisme, i ha assumit la direcció de la Càtedra de Periodisme i Comunicació.
…i des del seu hort és on Dioclecià va convidar a marxar del seu retir als senadors romans que l’anaren a cercar per demanar-li que recuperés el lloc d’Emperador de l’Imperi romà: “Si pogués mostrar al teu emperador la col que vaig plantar amb les meves pròpies mans, no s’atreviria a suggerir que substitueixi la pau i la felicitat d’aquest lloc amb les tempestes de la cobdícia mai satisfeta”.