Skip to content

La Treva de Nadal de 1914

Es coneix com a Treva de Nadal un breu alto-el-foc no oficial que va tenir lloc l’any 1914, entre les trinxeres alemanyes i britàniques, durant la I Guerra Mundial. La nit del 24 de desembre  Va començar la nit del 24 de desembre de 1914 quan els alemanys van decorar les seves trinxeres i es van posar a cantar Stille Nacht (Nit de pau). De l’altra banda, els britànics van començar a cantar nadales i a intercanviar felicitacions. Finalment, soldats d’un i altre bàndol van fer cap a camp obert per intercanviar petits obsequis i enterrar els cossos que hi havien quedat. Aquesta  Treva apareix escenificada en les  pel.lícules  Oh What a Lovely War, de Richard Attemborough, en la francesa Joyeux Noel i en el video de Paul McCartney Pipes of Peace (1983).

En els anys que encara va durar la guerra, els alts comandaments respectius es van assegurar que no es reproduís una escena similar, a base d’ordenar  bombardejos d’artilleria en els dies anteriors i canviar les posicions que ocupava cada unitat, per evitar que els  soldats d’infanteria es familiaritzessin amb els seus oponents.

Algunes històries, probablement apòcrifes, es refereixen a la celebració d’un o més partits de futbol, durant la Treva, entre britànics i alemanys. En canvi, la utilització de pilotes de futbol, per part dels britànics, en una barreja d’esportivitat i bogeria, a l’hora d’avançar cap a les línies alemanyes, sí que es pot considerar històrica. Ho van fer en el front occidental (a Loos, el 1r batalló del 18è del Regiment de Londres) i en l’oriental (contra les posicions turques de Beersheeba, el 8è d’East Surreys), i també en l’ofensiva del Somme, on el capità Neville va oferir un premi a l’escamot que arribés primer a les línies alemanyes, donant puntades a una pilota. Neville va morir i un parell d’aquestes pilotes es conserven en museus britànics.

Més enllà de les anècdotes, la I Guerra Mundial va ser la pitjor i la més cruel de totes les guerres que fins aleshores havia lliurat la humanitat. Per a Europa i tant per als combatents com per als civils va constituir un disbarat col.lectiu de proporcions colossals i va suposar l’inici del declivi continental.

Treva de Nadal de 1914

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: