Skip to content

La teleporqueria

Soy español. ¿A qué quieres que te gane?

L’any 2011, el diari The Guardian publicava un article del periodista  Javier Pérez de Albéniz comparant el baix  nivell de lectura a Espanya amb el lideratge espanyol del mercat mundial de la producció i consum de teleporqueria. O, més ben dit, telebasura, perquè  aquest és un negoci iniciat i explotat per algunes  cadenes televisives privades espanyoles, que també colonitza l’espai audiovisual català, i que queda  fora de l’àmbit regulador del Consell de l’Audiovisual i de les exigències de pluralisme, cultura,  professionalitat, independència i responsabilitat,que imposa a les televisions públiques i privades catalanes.

En el mercat català, aquestes cadenes han assolit nivells d’audiència importants i acompleixen una funció sociopolítica de popularització d’un estil de vida lligat a la promoció de la grolleria, la ignorància i la falta d’escrúpols, i a la  divulgació d’opinions polítiques anticatalanes i xenòfobes. “Soy español. ¿A qué quieres que te gane?” és un exemple dels missatges que caracteritzen el seu estil.  Tenen una graella embastada amb reallity shows, debats pseudocientífics, sèries de quatre xavos i informatius ideologitzats i bel.ligerants. Són productes de baixa qualitat i, per tant, relativament barats, però que obtenen ingressos publicitaris elevadíssims i que  contribueixen al declivi  dels operadors  que encara aposten per una televisió privada de qualitat.

L’efecte d’aquests programes sobre els infants que veuen sols la tele, les persones grans i les que tenen un nivell cultural més baix és devastador. Estic convençut que la grolleria, l’agressivitat i l’estupidesa que detectem en la nostra convivència quotidiana es deu, en part, no només als dèficits del sistema educatiu i a la inhibició d’algunes famílies, sinó a la dieta televisiva que ha consagrat el mal gust, la falta de respecte pels altres, la violència verbal i l’absència de normes de conducta en  un estil de vida representat per uns personatges i uns programes que van molt més enllà del clàssic panem et circenses dels emperadors romans.

Publicat a SEGRE el 27 de gener de 2013

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: