Skip to content

La gramàtica de la fantasia

Gianni Rodari va ser un escriptor, pedagog i periodista italià. Si no hagués mort l’any 1980, aquest mes d’octubre hauria fet 95 anys. Va començar a treballar com a mestre durant l’hivern del 37 al 38. Donava classes als fills d’un grup de jueus alemanys que van creure, durant uns mesos, que havien aconseguit escapar de les persecucions racials i vivien prop del Maggiore, un llac que és en part italià i en part suís.

 

Si sou mestres i vau passar pel reciclatge, després de la mort de Franco, o si heu estat alumnes o professors d’alguna d’aquelles escoles o d’aquelles aules “diferents”, que es regien per valors innovadors i no veien els seus alumnes com a càntirs de terrissa que havien d’ésser omplenats d’aigua, sinó que reservaven un espai per a la imaginació i la creativitat, en l’educació dels infants, segur que coneixeu l’univers Rodari o fins potser heu treballat amb la seua Gramàtica de la fantasia.

Rodari havia conegut bé el feixisme i l’esperit homogeneïtzador i submissiu que caracteritzava el seu sistema escolar.  Durant els anys 60 es va dedicar a recórrer escoles italianes i a través del contacte directe amb els nens, va aprendre i anotar tècniques i recursos per a la creativitat i perquè ells mateixos creessin les seues histories. Estava convençut del valor alliberador de la paraula; veia en la creativitat dels infants una força transformadora del món i com que era, a més, un demòcrata radical,  va adoptar la divisa “Tots els usos de la paraula per a tothom.”

En la societat actual, s’escriu poc i s’escriu malament, i no em refereixo tant a les incorreccions i les faltes d’ortografia, sinó a la pressa, la desorientació i les dificultats de trobar una veu pròpia, fins i tot per part de molts suposats artífexs de la paraula: professors, escriptors, periodistes…  Contar històries és una de les activitats més antigues i més característiques de l’espècie humana i –ves a saber– potser encara algú, avui mateix, podria recobrar les estratègies de Rodari per acostar aquesta capacitat màgica als infants… o als adults.

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: