Skip to content

La Blaue Division

English: Standard for the Leibstandarte-SS &qu...
English: Standard for the Leibstandarte-SS “Adolf Hitler”, Second pattern, (Front and rear side), 1940-1945 (Photo credit: Wikipedia)

 

Tothom té dret a la nostàlgia,  fins i tot quan el que la provoca no és pas un episodi que pugui ser considerat exemplar.  També en tenen els escassos supervivents de la Blaue Division, aquell petit exèrcit que Franco va enviar en auxili d’Adolf Hitler, a qui va jurar lleialtat i que va ser enviat al front oriental rus. Entre els seus integrants, no només hi havia falangistes convençuts (després de la retirada de la Blaue, alguns van ingressar en les Waffen SS, per continuar la guerra), sinó homes o nois que fugien de la fam o reclutes que hi van ser enviats, a partir de 1942, per cobrir les nombroses baixes. En fossin o no conscients, és un fet  que es van (o els van) posar al servei d’una causa abjecta, el nazisme, però aquesta és una qüestió entre ells i les seues consciències.

Una altra cosa ben diferent és la campanya de reivindicació del nazisme que, usant l’excusa dels divisionaris espanyols, diversos grupúsculs d’ultradreta porten a terme.  I una tercera, la més greu de totes, és que un govern democràtic decideixi atorgar una pàtina d’honorabilitat a aquesta campanya i als seus instigadors. Això va passar l’any 2004, quan José Bono va convidar els exdivisionaris a desfilar en els actes del Dia de la Hispanidad , i ha tornat a passar amb la participació de la delegada del govern a Catalunya en un homenatge organitzat per la comandància de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca, durant el qual va lliurar un diploma als representants de la División Azul.

Flirtejant amb l’extrema dreta  i  banalitzant el nazisme el govern de l’estat ens avergonyeix i s’allunya dels estàndars de les democràcies europees. Seria inimaginable que Bèlgica, Dinamarca o França homenatgessin els seus nacionals que es van posar a les ordres de Hiler, però també en això, Espanya encara continua essent diferent.

Publicat a SEGRE el 19 de maig de 2013

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: