Skip to content

Identitat i comunitat catalana virtual

En el programa del seminari Nació Xarxa: de la nació a la comunitat virtual?, celebrat a Lleida el 19 de gener de 2012, podíem llegir:

“Rheingold (1993) defineix les comunitats virtuals com agregacions socials amb un nombre suficient de persones i amb una durada temporal de relació humana remarcable per formar teixits socials. Internet és el marc relacional que permet superar les limitacions d’espai i temps tradicionals (Wellman, 2003).

De tota manera, el concepte nació és un concepte ampli i complex. La llarga cua d’interessos que se’n deriven troben punts de connexió entre ells i, alhora, derivades que els diferencien. En aquest sentit, la virtualitat pot ser un instrument perfecte per organitzar comunitats per àmbits, microsegmentadas, però que poden teixir elements comuns. Podem pensar que és possible organitzar una gran comunitat virtual, segmentada per temes, i que conformi la nació?”

M’agradaria afegir un comentari sobre la importància de les comunitats virtuals (cibergrups, xarxes sostingudes per ordinadors), en el cas de les nacions sense estat, com Catalunya, a l’hora de superar les barreres imposades pels estats, proporcionar accés pràcticament il.limitat a tota mena de continguts, apropar les persones, i fer possible que es comuniquin fàcilment i que estableixin vincles.

En el cas de la comunitat lingüística catalana, repartida entre quatre estats (Espanya, França, Andorra i Itàlia) i, dins d’Espanya, en quatre comunitats autònomes (Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Aragó), les utilitats de la xarxa són enormes, encara que no permetin superar sempre les limitacions i les prohibicions dels estats i governs autònoms, per exemple a l’hora de compartir canals televisius.

El 15 de setembre de 2005, l’ICANN va provar oficialment el domini .cat, que actualment supera àmpliament els  50.000 llocs web registrats. La situació del català a la xarxa és globalment bona i molt superior al pes demogràfic dels seus aproximadament 9.856.000 parlants. Proporcionalment, el català és la 77º llengua més parlada en el món (d’unes 6.880, segons Ethnologue), però es troba entre els llocs 10 i 20 pel que fa a la seva presència a Internet. La gran majoria dels serveis i aplicacions tenen versió en català i segons l’estudi El Twitter de Babel: mapa de les llengües del món a través de plataformes de microblogging, que ha publicat la universitat de Cornell (Nova York) i que recull dades de gairebé dos anys, a través de tuits geolocalitzats, el català és la dinovena llengua més utilitzada a Twitter.

A través de la xarxa, doncs, no únicament és possible que persones que viuen en  diversos territoris estableixin llaços i cooperin, sinó que és viable compartir recursos audiovisuals i espais de socialització, mobilització  i debat, pràcticament sense límits. La societat catalana ha utilitzat a bastament aquests recursos.

Sense entrar en més detalls, voldria acabar aquest comentari posant com a exemple  l’existència de dos espais de socialització útils per a la comunitat catalana i per als ciutadans interessats en la seva  identitat lingüística, cultural o política. El primer és CATALANSALMON, una xarxa per als catalans residents a l’estranger (uns 185.000, segons l’IDESCAT) o a Espanya, que enllaça 284 ciutats del món amb comunitats catalanes autoconstituïdes, i que va força més enllà del tradicional Mapa de les Comunitats Catalanes a l’Exterior. El segon, gestionat per l’Institut Ramon Llull constitueix en una xarxa per als 7.500 estudiants de llengua i cultura catalana que hi ha en les 180 universitats del món que imparteixen aquests estudis, i que posa al seu abast, entre molts d’altres recursos, un excel.lent espai virtual d’aprenentatge del català (Parla.cat), que també incorpora un espai d’oci i cultura per a la interacció (la Rambla virtual), per a la interacció entre els membres de l’entorn.

Només són dues  mostres d’allò que és possible fer, en l’àmbit digital, a l’hora de construir i reforça identitats, i d’interactuar, tant entre els membres de la comunitat,  com entre aquests i aquelles persones de tot el món  interessades a conèixer-ne la llengua, la cultura o la realitat sociopolítica.

 

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: