Skip to content

Escriure per a la web, llegir a la web…

Llegir és una activitat secular, però sovint no tenim ni idea de com s’aprenia a llegir, com es llegia, qui llegia… en el món clàssic, en l’Edat Mitjana, a principis del segle XX… ni ens aturem gaire a pensar qui llegeix i com es llegeix en l’actualitat.

Comencem a saber algunes coses de les diferències entre llegir un paper o fer-ho en una pantalla d’ordinador, un mòbil, un llibre electrònic… i, en conseqüència, sobre la influència que la manera de llegir té (o pot tenir) sobre la manera d’escriure.

Sens dubte, la irrupció de l’audiovisual, primer, i d’Internet, més endavant, ha modificat també la manera, el lloc, el ritme… de llegir, però no ha eliminat la lectura. L’ha feta més anàrquica, diu l’escriptor alemany Hans Magnus Enzensberger, però no l’ha eliminada.

Per això, cada cop que em trobo amb un llistat breu de recomanacions sobre com escriure per a la web, em demano si no hauríem de fer un exercici previ d’anàlisi de com llegim o hauríem de llegir a la web, entre d’altres coses.

La immediatesa, la rapidesa, la brevetat són algunes de les característiques associades automàticament a l’escriptura per a la xarxa, però hauríem de conèixer millor les corresponents a la lectura a la xarxa, si volem arribar a conclusions més sòlides i a criteris més sòlids que una llista amb mitja dotzena de recomanacions.

Share Button
Published inOPINIÓ

2 Comments

  1. Com sempre, una anàlisi encertada del “nou” fenomen de la lectura a internet!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: