Skip to content

Escriptura i mapes mentals

Escriure un article periodístic, una entrada en un blog o una reflexió en el nostre dietari, per exemple, és un procés d’elaboració d’idees i un acte comunicatiu més exigent que l’escriptura d’una comunicació empresarial, un avís o fins i tot un treball acadèmic.

Per a qui no hi estigui  avesat, una opció útil per trencar el gel és recórrer als mapes d’idees, que acaben assemblant-se a una xarxa, un carrol de raïm. Una eina en línia gratuïta i senzilla per iniciar-se en el brainstorming (literalment, tempesta d’idees) es pot trobar a bubbl.us | brainstorm and mind map online.

Una característica interessant del nostre cervell és que està dividit en dues parts: l’hemisferi esquerre del cervell i l’hemisferi dret, que tenen tasques diferents. L’hemisferi dret veu de manera global, holística, el problema o la missió que ens plantegem, i és el que està relacionat amb la música, la pintura, les relacions espacials, els colors, els dibuixos, la imaginació, etcètera.  L’hemisferi esquerre processa la informació d’una  manera lineal i es relaciona amb l’anàlisi, lògica, les matemàtiques, la raó, l’avaluació i (això ens interessa molt) amb el llenguatge.

Tanmateix, gairebé sempre les dues parts del nostre cervell treballen plegades. Quan escoltem una cançó, per exemple, l’hemisferi dret reacciona davant del conjunt de l’estímul i processa la melodia, mentre que l’hemisferi esquerre es concentra en la lletra de la peça.

Segons Buzan (1974), la utilització de mapes mentals espontanis i visuals contribueix a explotar el potencial subjacent de l’hemisferi dret del nostre cervell per a l’escriptura. No és un recurs màgic ni infal.lible, però pot ésser útil per superar el bloqueig inicial.

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: