Skip to content

Enric Bou, viatger

Conec el professor Enric Bou de fa més de 30 anys, en números redons, des que va estar treballant a l’Estudi General de Lleida. Després ha estat treballant en universitats dels  Estats Units, durant uns anys, i ara viu a Venècia i dóna classes a la Università ca’Foscari. He llegit els seus llibres, segueixo el seu blog de literatura i viatges (marjades.wordpress.com) però he de confessar que la lectura de Desviacions. Proses de viatge, el llibre editat per l’Avenç que va presentar a Lleida a primers de gener, m’ha desbordat. Sabia que m’agradaria, però no que m’agradaria tant fins al punt d’emocionar-me, en alguns passatges que fan referència a la família, la mort o el pas del temps.

En la introducció (Enllà), Enric Bou situa explica al lector que ha dut una “vida seminòmada [aquests ] últims anys, a cavall de llengües i cultures, entre Barcelona, Venècia, Providence i Nova York”, que aquesta vida li ha proporcionat “oportunitats de viatge i de coneixement” i que alguns d’aquests moments els ha convertit en “text, tranches de vie, que són testimonis completament fiables del real ficcional.”

El llibre inclou 25 entrades o textos corresponents a ciutats o viatges i una Exit Srategy, que jo recomanaria com un compendi indispensable d’informació per a europeus, de la mena de “tot allò que volíem saber sobre els EUA i mai no ens hem atrevit a preguntar”, i que acaba amb un bell comiat condicional: “Hi tornaré. Em miraré el país com es mira un bell conegut. Ja no em sorprendrà com en les primeres visites, quan reconeixia tot d’escenaris de film.”

El llibre és un politext dedicat a Mèxic, Venècia, Madagascar, Mallorca, Boston, Nova Delhi, Cuba… que enganxa i no admet més interrupcions que les imprescindibles. Crec que agradarà molt al viatger, més que no pas al turista, i tant al lector que l’assaboreixi com una antologia  de periodisme literari, com al que el llegeixi com  una col.lecció d’històries de no ficció, sobre les desviacions en la vida nòmada del viatger escriptor i professor.

Publicat a SEGRE el 26 de gener de 2014

Enric Bou

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: