Skip to content

Elogi de l’avorriment

Durant el curs, una setmana plena d'activitats es pot justificar com una manera bondadosa d'omplir el temps dels fills, mentre els pares treballen. En canvi, quan arriben les vacances escolars, l’obsessió perquè els nens no s’avorreixin no és gaire saludable, sobretot perquè els impedeix de buscar dins d’ells mateixos, inventar i fer coses fora de les pautes habituals de consum. ¿Som conscients que sense una mica de tedi no hi hauria hagut tecnologia, descobriments ni literatura, ni –en conseqüència—inventors, descobridors, ni lectors? Volem que tot sigui divertit i distret, des de la pedagogia a l’amor, passant per la música i l’oci, i l’horror del buit que ens domina ens duu, de vegades, a sepultar els nostres fills amb jocs, activitats programades, viatges, competicions i qualsevol cosa que serveixi per omplenar el gran forat del temps.

            ¿Quin infant que no hagi tingut ocasió d’avorrir-se i no li hagi calgut mai contemplar l’anar i venir de les formigues o l’aparició de figures entre les ratlles de sol que travessen una persiana, o no que no hagi hagut d’esperar-se despert al llit, mentre no arribaven els Reis, pot sentir-se realment temptat pel vessament de sang, l’amor, la recerca de tresors o l’aparició de monstres fabulosos, en les pàgines d’un llibre, per exemple? Vivim –fins i tot, durant les vacances– permanentment accelerats i res no ens convida de manera prou imperativa a fer de la lectura, de la meditació o del vagareig una activitat essencial per a la vida. ¿Com pot madurar una persona que no aprèn a fer-se  companyia a ella mateixa, ni desplega  la capacitat de crear les seues regles i gestionar el seu temps?

Si m’ho permeteu, jo us convidaria a permetre que els vostres fills s’avorreixin, ni que sigui una mica… i es posaran a pensar o a llegir, a la curta o a la llarga. Es tracta d’una experiència imprescindible per al seu desenvolupament intel·lectual i per a la conquesta de la seua autonomia. El tedi és un gran mestre i d’una mica d'avorriment estival en surten els grans lectors i les persones que saben estar amb elles mateixes i convertir el temps "mort" en una font d'aprenentatge moral i intel.lectual.

Publicat el 5 de juliol de 2015 a SEGRE

 

índex

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: