Skip to content

El preu de la sang

1351671400-DONsang

Externalitzar, privatitzar… són mots d’ordre en el vocabulari de les reformes neoliberals que afronten algunes administracions públiques. Els conservadors defensen que la privatització és una manera d’incrementar l’eficàcia i disminuir els costos, però resulta una mica difícil imaginar-se l’externalització d’alguna activitat que no generi lucre o que no beneficïi a qui l’exploti. Potser és per això que els sistemes de salut que no estan basats en una cobertura universal, com passa als Estats Units, acaben, al mateix temps, costant el doble que la mitjana europea i resultant menys eficaços i més injustos.

El dia 1 de març la Comunitat de Madrid va posar en marxa l’externalització del sistema de recollida de sang. Des d’ara se n’ocuparà la Creu Roja i la Comunitat li abonarà a l’any més de 9 milions d’euros; exactament, 67 € per cada bossa de sang recol.lectada a peu de carrer i lliurada a algun dels seus hospitals. Encara que realment no es tracta de vendre una  sang que ha estat donada de bona fe pels ciutadans, donat que Creu Roja haurà d’afrontar despeses materials i personals, la notícia em sembla desmoralitzant. Si admetem avui que la sang té un preu (67€ per bossa), quin és el preu que demà assignarem  a un ronyó, una retina o un cor? I més endavant, per què hauria d’esperar un donant, si és algú que es pot permetre de pagar per un ronyó d’un donant viu?

Posar preu a la vida i als intangibles que de bona fe compartíem amb aquells que els necessitaven (sang, òrgans…), suposa obrir la porta a tota mena de combinacions entre el lucre, la salut i la vida, i córrer el risc de convertir  valors com la salut o la vida en valors de canvi, a l’abast prioritari de qui pugui pagar-los i quan pugui pagar-los.

Publicat a SEGRE el 9 de març de 2014

 

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: