Skip to content

El “precariat”

A principis dels 40, el president Roosvelt va pronunciar un famós discurs sobre les “Quatre Llibertats”: la de pensament, la religiosa, la llibertat enfront de la necessitat i la llibertat enfront de la por. La tercera havia de garantir que qualsevol persona tingués l’oportunitat de viure dignament i per això es va bastir un Estat del Benestar que va funcionar força bé a Occident, fins als anys 70, quan el neoliberalisme va començar a  imposar un canvi radical de sistema.

 

Quan jo estudiava sisè de batxillerat, a principis dels 70,Franco repapiejava, el Règim se sostenia  i Pau Echauz ens passava d’estranquis els primers textos marxistes que ens descobrien l’existència del proletariat, aquella classe que no és propietària dels mitjans de producció i lloga la seva força de treball per subsistir. El terme, com tantes altres coses de la dècada dels 70 i dels 80, va entrar en crisi i avui gairebé ningú no l’utilitza seriosament. Ara bé, amb el pas del temps, el vincle entre la llibertat enfront de la necessitat i el treball remunerat s’ha anat fent més fràgil, a mesura que es deslocalitzaven les indústries i es generalitzaven situacions com la del fals autònom o l’encadenament de contractes temporals. En aquesta situació, l’economista Guy Standing ha posat en circulació un nou terme, el “precariat”, que integra perfils diversos: immigrants, persones que han perdut expectatives laborals, joves amb altes qualificacions que viuen per sota del nivell de la classe social dels seus pares…

Sobretot els joves –els meus alumnes, per exemple, que ja no llegeixen Marx sinó Bauman—hauran de meditar sobre  si la seua situació és un fracàs personal o si té a veure amb factors estructurals i polítics concrets. De la resposta que es donin a ells mateixos i de la seua capacitat per bastir una nova solidaritat de classe dependrà, en gran mesura, el futur que els espera i que ens espera.

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATSPOLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: