Skip to content

El paisatge de la boira i l’escriptura. Unes notes.

          La boira és un tòpic que els lleidatans estimem i descrivim en termes de familiaritat i nostàlgia. "I veig mon Segre, i son hivern boirós…/I beso el Thames pel record pietós.", va escriure Morera i Galícia, des de Londres; Agelet i Garriga la descriu sensualment com “una bresca”; per a Màrius Torres, “la boira és fidel com el meu esperit”; Jordi Pàmias escriu sobre el “fosc demà de les tardes de boira”… Josep Vallverdú va titular Indíbil i la boira un dels seus llibres de memòries; La boira era el títol d’una revista publicada l’any 1979, i Guillem Viladot en parla d’aquesta manera:

 

          “Sota la boira, tots som iguals perquè ens sentim més propers, i més abrigallats, i més febles. Dins la boira tots ens defensem del que som perquè oblidem què és l’altre”. 

.             No fa pas l’efecte, en canvi, que Josep Vallverdú (Proses de Ponent) sigui un amant de la boira, tot i que reconeix que pot tenir el seu encís, aquesta “immensa presó” que fa que s’assemblin Lleida i Balaguer, ciutats totes dues situades a la riba dreta del Segre, entre un tossal i el riu. Per contra, Antoni Bergós, capaç d’agafar el tren, des de Barcelona, per anar al seu encontre, sí que era un enamorat  de la boira daurada o lluminosa: “seca, esponjosa, que absorbia la llum solar i l’escampava amb mil reflexos d’un groc d’unça”.

              I és que la boira no és pas sempre igual, sinó diversa i canviant com les perspectives de la nostra terra: lluminosa, espessa, ploranera o pixanera, gebradora, alta, bellugadissa, nocturna, diürna, terrera,  fluvial… Potser li devem alguna cosa de la nostra tendència a no comprometre'ns, però també ha contribuït a polir el nostre flanc sentimental i ens ha convertit en especialistes en les distàncies curtes, quan no hi ha perspectiva i cal refiar-se de la intuïció i la immediatesa.

 

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: