Skip to content

El Mizzian

Mohamed Ben Mizzian Al Kassem, fill d’un caïd marroquí aliat amb les autoritats del protectorat espanyol al Marroc i protegit d’Alfons XIII, va arribar a ser capità general de Galícia i de Canàries, després d’haver estat un dels militars més lleials a Franco i més durs, tant en el camp de batalla com en la reraguarda, tant quan va combatre contra els seus com en la guerra civil espanyola. Segons l’historiador americà John Whitaker, una de les seues especialitats consistia a utilitzar les violacions com a arma de guerra, per sembrar el terror entre la població civil. Finalment, El Mizzian, com l’anomenaven els espanyols des que va passar per l’acadèmia militar de Saragossa, va participar activament, amb els regulars, en els combats d’abril de 1938 per la presa de Lleida.

 El general va rebre l’any 1956 una telefonada del rey Mohamed V. Aquest li va demanar que tornés al Marroc per organitzar l’exèrcit de l’excolònia i després  d’haver estat un peó de la potència colonial va accedir a la demanda del rei i pel matei preu es va encarregar de liderar, entre 1957 i 1958, la repressió militar que va causar milers de víctimes entre els berbers del Rif, la més abandonada i menys submisa de les regions del regne alauïta.

Paradoxalment, l’any 2006, en un suburbi de Nador i davant d’una difícilment justificable representació oficial espanyola, es va inaugurar un museu en honor de l’il.lustre militar, a pesar de les queixes de les entitats marroquines de defensa dels drets humans, i de l’escassa simpatia dels rifenys pel seu botxí. Fernando Díaz Plaja, en el seu Anecdotario de la España franquista,  va posar per escrit la poc escrupolosa manera com  El-Mizian va “recuperar” una filla seua, casada amb un metge militar espanyol, que va ser retinguda a l’aeroport de Casablanca, mitjançant un engany, mentre el seu marit era reembarcat a punta de pistola, en una aeronau d’Iberia. L’endemà, un tribunal marroquí anul.lava el matrimoni catòlic de la noia i la casava amb el cosí que son pare li havia reservat.

Publicat a SEGRE el 10 d'agost de 2014

Share Button
Published inOPINIÓOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: