Skip to content

Discurs inauguració de la plaça de l’U d’Octubre

Benvolguts amics,

Us vull donar a tots la benvinguda a la nova plaça de l’1 d’Octubre. Amb aquesta nova denominació volem recordar, des de la determinació i la perseverança que caracteritza als catalans, una jornada que ha marcat l’esdevenir de molts de nosaltres. I també fer un sentit reconeixement al veïnat de Cappont i de tota Lleida, que va patir les conseqüències de la repressió viscuda aquell dia.

I ho fem aquí, davant del CAP del barri, en un dels espais que van ser testimonis directes d’aquella diada i dels fets que s’hi van viure. De la lluita al carrer per la democràcia i els drets polítics i nacionals d’un poble. De la dignitat de la ciutadania enfront d‘una repressió injusta. I dels trets a l’aire, les empentes i els cops que molts dels que sou aquí vau rebre i que, tristament, ens van recordar altres èpoques. Alguns les creien potser ja oblidades.

Crec que és de justícia recordar aquella jornada. No podem acceptar el blanqueig de la violència contra els ciutadans, contra una manifestació política pacífica i democràtica. Per això, aquest Ajuntament, que tinc el privilegi de liderar des fa tots just uns mesos, vol mirar-vos als ulls, per dir-vos que som aquí, com la màxima institució política de la ciutat, per fer-vos costat. Per donar suport a la ciutadania que es va veure violentada el dia del referèndum, sense que això suposi cap greuge envers cap altre col·lectiu de la ciutat. Això també vull deixar-ho molt clar.

Aquesta és també la voluntat que inspira la creació de la Comissió de l’1 d’Octubre, que vam arrancar a l’inici d’aquest mandat i que ja es troba gairebé a ple rendiment, sota la presidència de l’amic Josep Maria Currià. Crec que avui no ens ha pogut acompanyar, però sí que hi sou altres representants de la Comissió, als quals vull agrair la vostra desinteressada tasca.

L’objectiu que perseguim amb aquesta Comissió és establir una narració objectiva dels fets ocorreguts a Lleida l’1 d’octubre de 2017 i donar suport a les víctimes de la violència. Per això demanem, i vull reiterar avui des d’aquí aquesta petició, que feu arribar a la Comissió els vostres testimonis i els documents que donen fe d’allò que va succeir aquell dia a Lleida.

En un dia de reconeixements com el d’avui, no vull oblidar tampoc la tasca del de l’Associació de Veïns de Cappont i del CDR del barri. Vostra va ser la iniciativa de batejar aquest espai com a Plaça 1 d’Octubre i des de l’Ajuntament ens felicitem d’haver pogut fer-ho finalment possible. Lamento si hi ha hagut cap malentès al respecte, no era pas aquesta la nostra intenció, i vull remarcar que agraïm i reconeixem la implicació de les entitats de Lleida. Us necessitem i, per la nostra part, ens seguireu tenint al vostre costat sempre que us calgui.

No ha passat encara massa temps, però moltes coses han canviat d’ençà l’1 d’octubre de 2017, una data que ja mai oblidarem, perquè forma part de la memòria històrica dels lleidatans i de tots els catalans. D’espais de memòria de l’1 d’octubre en tenim gairebé un a cada barri, tal va ser l’abast d’aquella jornada a la nostra ciutat, però de Plaça 1 d’Octubre només n’hi haurà una, aquí a Cappont. Espero que ens hi trobem sovint i que disposar d’aquest indret ens ajudi a recordar aquest episodi de la nostra història i a perseverar en les nostres conviccions.

Moltes gràcies

 

Miquel Pueyo i Paris
Alcalde de Lleida

Share Button
Published inPOLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: