Skip to content

“De cine”

De vegades diem que tal cosa sembla “de cine” (una boda, una casa, una actuació…). El sentit d’aquesta expressió té a veure amb la condició de realitat sublimada i embellida que algunes pel.lícules han proporcionat, a generacions senceres, de la seua vida, dels seus somnis… o de la màfia. Qui no ha vist la trilogia del Padrino, fins i tot més d’una vegada? O, en un altre registre, algun capítol d’Els Soprano, amb el protagonista dels quals milions d’espectadors en tot el món s’han arribat, fins a cert punt, a identificar?

Segons explica Roberto Saviano, en el seu llibre Gomorra, no sempre el cinema s’ha inspirat en el món del crim, per imitar-ne les imatges més colpidores, sinó que les coses han funcionat sovint a l’inrevès. Un veterà de la policia científica de Nàpols es queixava a l’autor:

“Per culpa d’en Tarantino ara ningú no sap disparar com Déu mana! Ja no disparen amb el canó recte, perquè porten la pistola inclinada, gairebé plana, com a les pel.lis, que és una cosa desastrosa. Disparen al baix ventre, a l’engonal i a les cames, els deixen molt malferits però no els maten.” Saviano també  aclareix que alguns boss intenten imitar don Vito Corleone, com ara Luciano Ligio, que sempre treia la mandíbula enfora, com Marlon Brando, quan el fotografiaven.

Per tant, la propera vegada que estigueu temptats d’afirmar que tal cosa és  “de cine”, atureu-vos un moment i considereu si no hi ha alguna possibilitat que la transferència hagi  funcionat a l’inrevès. És a dir, que l’hàgiu  viscut com un remake d’alguna imatge o història de ficció que se us hagi quedat enganxada en el subconscient, de la mateixa manera que se’ns hi enganxa una olor, una frase o una melodia.

Publicat a SEGRE el 29 de setembre de 2013

Il padrino e il suo picciotto
Il padrino e il suo picciotto (Photo credit: batrax)
Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: