Skip to content

Ciutat i viatge. El cas de Venècia

“I els lleons de Sant Marc no s’han prosternat mai davant dels altres sants” Predrag Matvejevitch

Venècia

Per tercera vegada, he tingut l’oportunitat de passar uns dies a Venècia, en un petit apartament i relativament protegit de l’onada turística que la converteix –a l’estiu i com d’altres ciutats europees– en una mena de parc temàtic on naturals i turistes se superposen i es toleren amb major o menor entusiasme.

Enric Bou

Vaig tenir la sort de retrobar amb motiu de la visita el Dr.Enric Bou, professor de la Università Ca’Foscari (Venècia), amic des de fa anys (quan va impartir docència universitària a Lleida) i que acumula una llarga experiència docent en diverses universitats americanes i europees.

L’Enric és un especialista en literatura comparada i un magnífic assagista i investigador sobre les relacions entre l’escriptura, el viatge i les ciutats. Per exemple, és autor, entre d’altres obres, de La invenció de l’espai. Ciutat i viatge, tot just editada enguany per la Universitat de València.

Predrag Matvejevitch

Gràcies a les seves recomanacions vaig accedir a un llibre magnífic sobre la ciutat de Venècia, obra de Predrag Matvejevitch, un professor nascut a Bòsnia i Herzegovina (de pare rus i mare croata) que és autor d’una magnífica obra assagística i de recerca sobre les ciutats i els paisatges de la Mediterrània. Vaig tenir accés al llibre en la seva traducció francesa (L’autre Venise, editada l’any 2002 per Fayard), donat que l’original està escrit en serbocroat, però em sembla que existeix una traducció al castellà.

Allò més interessant que puc compartir sobre el viatge a Venècia, crec sincerament que és la lectura d’aquest llibre genial, fulgurant… que vaig acabar de llegir en el viatge de tornada. Venècia és una d’aquelles hiperciutats, d’aquells territoris del pensament i de la història que són difícils de descriure, sense caure en el lloc comú. En aquest cas, tant si heu viatjat a Venècia com si penseu anar-hi en un futur, us recomano vivament la lectura prèvia (o simultània) del llibre de Predrag, la coneixença del qual dec al meu amic Enric Bou.

Share Button
Published inOPINIÓ

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: