Skip to content

Cinto Gabriel

Va pujar amb dues dones de la família al pla de Nequa, aquesta bellíssima extensió verge situada entre Esterri de Cardós i Ainet de Besan. Aquest cop no va trobar bolets, però no es va estar de dir un altre cop a la seua néta Coloma que no deixés mai de tornar a Nequa, a respirar pau i a estrényer l’aliança entre els seus i aquest paisatge. Va tornar a casa, a Ribera, a l’Hotel Cardós (el “Modern” que s’havia d’inaugurar l’estiu del 36) va dinar com sempre amb la família, se’n va anar a fer la migdiada i va traspassar mentre dormia.

Es deia Cinto Gabriel Pedrico, va néixer l’any 1922 a Ribera de Cardós i quan tenia set anys, els seus pares el van dur a visitar l’Exposició Internacional de Barcelona. En els anys 20, Catalunya començava a despertar-se, es mirava a l’espill de l’Exposició Universal, es reconeixia i li agradava allò que veia. A Barcelona, també en Cinto va obrir uns ulls com a plats i es va adonar que el món era immens, brillant i ple d’aventures. Després van venir la guerra, un breu exili familiar a Andorra i tota una vida dedicada a fer  funcionar l’hotel com un amfitrió amistós i d’una gran humanitat, a pujar la família i a viure amb intensitat les petites satisfaccions de l’esquí (de vegades, amb un anorac per damunt la camisa i la corbata),  els bolets, les caminades…

La marxa de Cinto Gabriel, cap d’una extensa família d’amics i amigues, m’ha fet pensar que entre els éssers humans hi ha unes relacions que la mort ataca però no destrueix i que la relació entre els avis, els pares, els fills i els néts ha estat cabdal en les societats humanes de tots els temps, perquè es caracteritza per una reciprocitat oberta que mira endavant i que sobre la base de la gratitud genera vincles i obligacions no estrictament materials. És aquesta una de les raons més profundes per les quals som capaços de superar la desaparició d’un ésser humà estimat i continuar vivint sense deixar de recordar-lo.

Publicat a SEGRE el 20 de maig de 2012

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATS

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: