Skip to content

Catalans sense vot

Des que es va restablir el Parlament de Catalunya l’any 1980, han passat 32 anys sense que les institucions i els partits polítics catalans hagin estat capaços d’aprovar una llei electoral catalana. En conseqüència, convocatòria rere convocatòria les eleccions catalanes es regeixen supletòriament per la legislació electoral de l’Estat i n’arrosseguen tots els anacronismes.

No sé si el més greu, però almenys el més escandalós d’aquests anacronismes és el fet que avui no puguin votar per correu més de 150.000 catalans i catalanes que viuen a l’estranger, i que només uns 16.000 hagin aconseguit superar la cursa d’obstacles que fa del sistema electoral a l’exterior un autèntic forat negre. Els efectes combinats d’una burocràcia que utilitza procediments del segle XIX i el posa-m’ho-aquí-que-no-tinc-butxaques d’ambaixades i consolats els han privat, una vegada més, de l’exercici d’un dret tan bàsic com el de vot.
La situació resulta encara més xocant quan pensem en les capacitats tecnològiques que tenim i que justifiquen que precisament hagi estat una empresa catalana (Scytl) la que va fer possible, per encàrrec del govern americà, que en les darreres eleccions presidencials, els americans residents a l’estranger o que es trobaven fora del seu estat votessin còmodament i amb totes les garanties, a través d’Internet.

Per molt diverses raons, és innegable que la convocatòria electoral d’avui no és una més, sinó la primera d’una etapa històrica en què la societat catalana assumirà un protagonisme nou en la definició del seu futur. A Catalunya i fora de Catalunya, avui s’esperaran els resultats electorals amb una expectació superlativa i resulta injustificable que la majoria dels nostres emigrants s’ho hagin de mirar com a simples espectadors. Moltes coses han de canviar en els propers anys i la legislació electoral hauria de ser de les primeres a posar-se al dia.

Publicat a SEGRE el 25 de novembre de 2012

Share Button
Published inOPINIÓ I ARTICLES PUBLICATSPOLÍTICA

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Follow Me
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: